Utsläppsbeslut klart i Bryssel: ”Nu kraftsamlar vi för arbetet i Sevillaprocessen”
Den svenska basindustrin och Svenskt Näringsliv välkomnar att Europaparlamentet på tisdagen satt ner foten kring ett reviderat industriutsläppsdirektiv. Men betonar samtidigt vikten av en ansvarsfull implementering i den svenska lagstiftningen och kraftsamlar därför inför den kommande Sevillaprocessen.
Svensk industri är positiv till en EU-gemensam miljölagstiftning. Det driver miljöarbetet framåt och ger mer lika konkurrensförhållanden. Svenskt Näringsliv, Jernkontoret, Skogsindustrierna och Svemin har därför aktivt arbetat gemensamt med industriutsläppsdirektivet sedan EU-kommissionen lade sitt förslag 2022. Bland de frågor som industrin lyft finns vikten av att det i direktivet finns en flexibilitet vad gäller både miljöpåverkan och resursanvändning. En alltför strikt lagstiftning skulle omöjliggöra omställningen och inte bidra till den goda intention som finns med industriutsläppsdirektivet.
– Jämfört med EU-kommissionens förslag har det skett förbättringar i form av viss flexibilitet som gör det möjligt att ta större hänsyn till att balansera samhällsekonomisk utveckling, miljö och innovation, säger Eva Blixt, rådgivare miljöfrågor Jernkontoret.
Tyvärr innefattar det förslag som klubbades av EU-parlamentet på tisdagen nu också reglering av resursanvändning. Resursanvändning inkluderar energi, råvaror och vatten, där vatten blir särskilt strikt reglerat. Svensk industri ligger i framkant gällande produktion av hållbara produkter med längre livslängd jämfört med motsvarande industrier i andra länder. Detta kräver ofta mer resurser i ett enskilt processteg men ger ofta större miljönytta i slutprodukten.
– Det är därför viktigt för allt miljöarbete att det finns möjlighet att ta hänsyn till flera olika miljöaspekter och prioritera vad som är viktigast, annars blir det ingen verklig miljönytta, säger Kristina Branteryd, miljöexpert Svemin.
Det är just de aspekterna som nu kommer att hanteras i den så kallade Sevillaprocessen. Det svenska näringslivet har därför startat en ny arbetsgrupp för Sevillaarbetet.
– Nu krävs en kraftsamling för det kommande arbetet i Sevilla. Där leder EU-kommissionen arbetet tillsammans med industri, medlemsstater och miljöorganisationer med att sätta utsläppsvärden och resursanvändningsvärden för befintliga och nya sektorer såsom gruvor, batterier, deponier och viss ytterligare stålbearbetning, säger Karin Nilsson, expert miljöpolicy Svenskt näringsliv.
När direktivet är publicerat ska det implementeras inom 22 månader i svensk lagstiftning.
– Vi ser nu fram emot fortsatt arbete när det reviderade industriutsläppsdirektivet ska bli en del av svensk lag. Det är viktigt att detta görs klokt på ett väl avvägt sätt för att förenkla de svenska miljöprövningsprocesserna, säger Helena Sjögren, ansvarig miljöpolicy Skogsindustrierna.
Nyckelord
Kontakter
Skogsindustrierna Press
Tel:+46 8 762 72 00press@skogsindustrierna.seLänkar
Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
KRÖNIKA: ”Skogsnäringen viktig för den civila beredskapen”13.1.2025 13:55:49 CET | Blogginlägg
Betydelsen av näringslivets engagemang i beredskapsfrågor är stor, skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.
Indirekta effekter av tullar oroar30.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
I den senaste rapporten Så går det för skogsindustrin analyseras hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA de senaste åren seglat upp som en av de enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad.
Kommentar på skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:19:03 CET | Pressmeddelande
Skogsindustrierna ser att det finns viktiga delar för ett förtydligat regelverk i delbetänkandet av skogsutredningen. För att fullt fungera måste fortsatt hantering av förslagen ske samordnat med andra regelfrågor för svenskt skogsbruk, som är under utredning just nu.
Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik18.12.2024 08:29:19 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.
Välkommen satsning på cirkulär bioekonomi i FoI-propositionen12.12.2024 13:40:31 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen överlämnat sin forsknings- och innovationspolitiska proposition. Bioekonomi lyfts fram som ett viktigt spetsområde. Två viktiga satsningar i propositionen är ett nytt forsknings- och innovationsprogram med fokus på cirkulär bioekonomi, samt en tioårig forskarskola om bioekonomi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum