Djurens Rätt

Kartläggning visar: Bristande insyn på de sista minkfarmerna

Dela

Under 2023 genomfördes en djurskyddskontroll på en av de 18 kvarvarande minkfarmerna i Sverige. Farmen var redan nedlagd, vilket innebar att endast tomma burar, och inga levande minkar, kontrollerades. Detta enligt en kartläggning som Djurens Rätt har gjort.

Kartläggning visar: Bristande insyn på de sista minkfarmerna.
Kartläggning visar: Bristande insyn på de sista minkfarmerna. Bild: Shutterstock

När Djurens Rätt begärde att få tillgång till Länsstyrelsens underlag för djurskyddskontroller på minkfarmer under 2023, visade det sig att endast en kontroll hade genomförts. Kontrollen gjordes på en redan nedlagd farm som tidigare har uppvisat stora djurskyddsbrister. Länsstyrelserna ska i genomsnitt kontrollera 10 % av alla djuranläggningar i Sverige varje år, men det har bevisligen inte gjorts för minkfarmerna under 2023. Enbart tomma burar kontrollerades, och inga levande djur.  

– Förhållandena på Sveriges minkfarmer är oacceptabla och de har varit helt utan tillsyn under 2023. Regeringen behöver hålla sitt löfte om att samtliga minkfarmer ska läggas ned i år, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Farmen som kontrollerades under 2023 var tidigare Sveriges största minkfarm. Trots att den gick i konkurs fortsatte verksamheten under bristfälliga förhållanden – fram tills att den till slut lades ned.  

Djurens Rätts kartläggning illustrerar ett bristfälligt system där kontroller på minkfarmer har uteblivit, vilket kan anses vara oroande med tanke på den höga risk för djurskyddsbrott som är förknippad med industrin. Dålig lönsamhet och kommande avveckling kan dessutom komma att förvärra farmernas skötsel av de djur som fortfarande är kvar. Under 2022 hade 100 % av de tre genomförda kontrollerna djurskyddsbrister, och under 2021 genomfördes inga djurskyddskontroller.  

– Minkar i små gallerburar hör inte hemma i ett land som vill göra anspråk på att ha världens bästa djurskydd. De uteblivna kontrollerna borde få varningsklockor att ringa hos regeringen. Nu måste det utlovade avvecklingsstödet betalas ut snarast så att samtliga farmer lägger ned innan avelssäsongen påbörjas, avslutar Camilla Bergvall.    

De sista farmerna i Sverige  

I september utlovade regeringen ett avvecklingsstöd och en utredning för att på sikt förbjuda samtliga pälsdjursfarmer i Sverige. Mycket tyder på att det kommer att leda till en nedläggning av de sista minkfarmerna under 2024. Det finns dessutom möjligheter att förbjuda all pälsdjursuppfödning i EU.   

Fur Free Europe är ett europeiskt medborgarinitiativ som initierats av bland annat Djurens Rätt. Över 1,5 miljoner medborgare i Europa skrev under initiativet, vilket innebär att EU-kommissionen måste ta ställning till lagstiftningsförslaget. En utredning pågår i detta nu. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye