Röda korset

Civila i skottlinjen i Demokratiska republiken Kongo

Dela

Skottskadade människor, många av dem kvinnor och barn, strömmar nu till överfulla sjukhus i Norra Kivu-provinsen. Läget i en av världens mest komplexa humanitära kriser tar nu en ny vändning och förvärras allvarligt för en redan utsatt civilbefolkning.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) transporterar patienter över Kivusjön med båt för vidare transport till sjukhuset i Bukavu.
Internationella rödakorskommittén (ICRC) transporterar patienter över Kivusjön med båt för vidare transport till sjukhuset i Bukavu.

– Det vi nu ser i östra Demokratiska republiken Kongo är extremt oroande. Granatbeskjutning och andra tunga vapen används i tättbefolkade områden. Denna nya dynamik ökar lidandet för ett stort antal civila som redan är nedbrutna av årtionden av konflikt, säger Robert Mardini, generalsekreterare för Internationella rödakorskommittén (ICRC) som just besökt landet. 

Enligt den internationella humanitära rätten har parterna i en konflikt ett ansvar att skydda civila och civil infrastruktur och de måste därtill vidta alla genomförbara försiktighetsåtgärder för att skona människor från skada. 

– Användningen av explosiva vapen i befolkade områden, inklusive nära läger för internflyktingar, får högst troligen urskillningslösa effekter, vilket betyder döda och skadade civila. Detta är precis vad vi ser hända i Norra Kivu idag med förödande konsekvenser, fortsätter Robert Mardini. 

Striderna har intensifierats de senaste veckorna mellan regeringsstyrkor och den väpnade M23-gruppen – den största av mer än 100 väpnade grupper som rapporteras vara aktiva i den strategiskt viktiga och resursrika regionen, som varit epicentrum för flera konflikter sedan 1990-talet. Civila betalar det högsta priset, med cirka sju miljoner människor som fördrivits från sina hem, många av dem flera gånger. 2,5 miljoner av dem återfinns i Norra Kivu. 

Sjukhuset i Ndosho i Goma, huvudstad i Norra Kivu, är oerhört belastat och drivs på dubbel kapacitet med mer än 130 sängar. Många av patienterna ligger i tält och anländer efter transport på motorcykel eller kollektivtrafik från konfliktzoner runt staden Sake, bara 25 kilometer bort. Ofta kommer de med två tomma händer och har förlorat kontakten med sina familjer. Allt fler har mycket allvarliga skador som kräver komplex kirurgi och amputationer; vissa dör medan de kämpar för att sjukhuset. 

På en av sjukhusets avdelningar försöker en ung mor – synligt traumatiserad – trösta sin fyraåriga dotter som fått splitterskador på ansiktet och kroppen. Hennes två andra barn dödades i attacken mot deras hem i Sake. En annan kvinna vars ben fick amputeras efter en attack mot lägret förlorade också två av sina barn. I närheten ligger en femårig flicka som såg sin mor dödas och som själv blev svårt skadad orörlig och tyst. Dussintals andra har sina egna gripande berättelser. 

Andra patienters skador förblir till stor del dolda. Sexuellt och könsbaserat våld är ett utbrett problem idag. På grund av rädsla eller stigmatisering rapporteras inte alla fall och problemets fulla omfattning är oklar. Psykologer som utbildats av ICRC finns på plats för att lindra trauma men behoven är långt större än den begränsade kapaciteten. 

Tidigare barnsoldater är också bland dem som återhämtar sig från fysiskt och psykiskt trauma på sjukhuset. En 15-årig pojke som rekryterats av en väpnad grupp vill nu desperat återvända hem och gå i skolan, men han är rädd för att bli avvisad av sin familj. Rekrytering av barn till väpnade grupper är ett ytterligare problem. En 45-procentig ökning har registrerats av FN under de första sex månaderna av 2023 jämfört med föregående år. 

– Att se lidandet här är verkligen upprörande – och detta är bara en ögonblicksbild av omfattningen och komplexiteten i humanitära utmaningar i landet. Vi bevittnar en storskalig skyddskris som egentligen skulle gå att förebygga, säger Robert Mardini. 

Han fortsätter: 

– Vi arbetar för att skydda och hjälpa människor som påverkas av konflikten, till exempel genom att stärka hälsovård för sårade, sjuka och traumatiserade, förbättra vattenförsörjning och sanitet, och återförena familjer. Men det enskilt mest effektiva sättet att minska lidandet är om parterna i konflikten uppfyller sina skyldigheter enligt den internationella humanitära rätten. Civila måste skyddas. Annars går miljontals kongoleser en sorglig framtid till mötes. Under hela sitt liv har man inget annat erfarit än krig. 

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

Ny rapport: Den ekonomiska situationen för ukrainska flyktingar i Sverige är akut23.2.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande

En enkät gjord av Röda Korset som besvarats av 374 ukrainska flyktingar visar att många upplever situationen i Sverige som svår. Centrala hinder som återkommer är att dagersättningen är otillräcklig, svårigheter när det gäller tillgången till vård och som uppkommer vid avsaknad av personnummer. Den låga dagersättningen har skapat en akut situation och idag lever ett stort antal flyktingar i stor utsatthet i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye