Läkemedelsverket

Rekordmånga samtal till Giftinformationscentralen 2023

Dela

Under 2023 besvarade Giftinformationscentralens telefonrådgivning mer än 108 000 frågor om akuta förgiftningar. Förfrågningarna från sjukvården har ökat mest, särskilt nattetid.

Omslag på årsrapport i förgrunden, i bakgrunden sjukvårdspersonal vid dator som samtalar i telefon
Förfrågningarna till Giftinformationscentralen från sjukvården har ökat mest av samtalen 2023.

I dagarna publiceras Giftinformationscentralens årsrapport med statistik och information för 2023. Genom att analysera data från samtalsstatistiken upptäcks ibland riskfyllda trender som oroar och kräver handling.

– Samtalen från sjukvården fortsätter att öka. Inte minst samtalen som handlar om unga personer som fått allvarliga skador som nervskador och blodproppar efter upprepat bruk av lustgas. Vi ser tyvärr ingen avmattning i den trenden, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen.

De senaste åren har Giftinformationscentralen larmat om en kraftig ökning av samtalen kring förgiftning i självdestruktivt syfte hos flickor och unga kvinnor. Under 2023 avstannade denna ökning, även om den fortsatt ligger kvar på en hög nivå. Däremot finns det ytterligare en oroväckande trend i samtalsstatistiken.

– Frågor om illegal narkotika och internetdroger ökade med hela 51 procent i ungdomsgruppen och med 25 procent i vuxengruppen. Det gäller både de mer traditionella drogerna som kokain, amfetamin och ecstasy men vi ser också en ökning i samtalen från unga om så kallade designer drugs. Det är en signal som vi uppmärksammat och kommer att följa framåt, säger medicinskt ledningsansvarig Johanna Nordmark Grass.

Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som funnits sedan 1960-talet. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye