Universitetssjukhuset Örebro

35-åring delar ut miljoner till forskning

Dela

Sedan starten 1989 har Nyckelfonden möjliggjort lokal medicinsk forskning i en omfattning som nog ingen trodde skulle vara möjlig. Då var målsättningen att få in 30 000 kr genom att sälja pins. I år beviljar fonden 13,8 miljoner kronor till 17 forskningsprojekt i Örebro län.

Ole Frøbert, professor och överläkare
”Om behandlingen visar sig ha den förväntade effekten, kan besparingen för regionen uppgå till tiotusentals kronor per patient", säger Ole Frøbert, professor och överläkare på USÖ. Foto: Håkan Risberg

Nu är det klart vilka lokala forskare som får medel från Nyckelfonden 2024. Som vanligt går pengarna till en bredd av olika diagnoser och enbart till medicinsk forskning som bedrivs i Örebro län. Men vad betyder forskningen konkret för alla oss som bor och får vård här i vårt län? För att få en uppfattning om det ska vi titta närmare på hjärtläkaren Ole Fröberts nya forskningsprojekt, som fått stöd från Nyckelfonden 2024.

Nytt projekt kan minska lidande och spara skattepengar
Tänk om det fanns ett billigt och enkelt sätt att minska komplikationerna efter en hjärtoperation. Och därigenom bespara patienten lidande och regionen skattepengar och vårdresurser. Det hoppas Ole Fröbert kunna uppnå genom sitt nya forskningsprojekt. Han ska undersöka om behandling med ett välbeprövat diabetesläkemedel inför en bypassoperation kan minska förekomsten av förmaksflimmer och akut njurskada efter operationen.

Bypasskirurgi är en etablerad behandling vid avancerad kranskärlssjukdom för att minska symtom och risken för hjärtinfarkt och död. Efter en bypassoperation är det mycket vanligt att patienten drabbas av komplikationer som förmaksflimmer och/eller akut njurskada.

”En patient som drabbas av de här komplikationerna kräver intensivare vård och övervakning jämfört med en patient som inte drabbas”, säger Ole Fröbert. ”Det kan innebära behov av ytterligare medicinering och potentiellt inläggning på intensivvårdsavdelning för att stabilisera tillståndet. För patienter som drabbas av hjärtflimmer är konsekvensen ofta livslång behandling med blodförtunnande läkemedel, som sätts in för att reducera risken för stroke. Akut njurskada efter en bypassoperation är en riskmarkör för sämre långtidsöverlevnad”, förklarar han.

Har du någon uppfattning om hur mycket pengar regionen skulle kunna spara om projektet visar så goda resultat som du hoppas på och detta skulle bli standardbehandling inom Region Örebro län?
”Om behandlingen visar sig ha den förväntade effekten, kan besparingen uppgå till tiotusentals kronor per patient som för närvarande drabbas av njurskada och/eller hjärtflimmer. Det beror helt enkelt på kortare vårdtider och ett minskat behov av intensivvård”, säger han.

Som jämförelse skulle den förebyggande behandlingen med diabetesläkemedlet kosta regionen ca 450 kr per patient.

Vad betyder pengarna från Nyckelfonden för din forskning?
”Pengarna från Nyckelfonden har gjort forskningen möjlig! Och det känns bra att genomföra studier med såväl lokalt som nationellt stöd. Då är forskningen väl förankrad”, avslutar han.

Faktaruta om Nyckelfonden: Nyckelfonden är en stiftelse som samlar in och delar ut pengar till medicinsk forskning i Örebro län. Tack vare gåvor och donationer från privatpersoner, organisationer och företag kan Nyckelfonden varje år dela ut 10-15 miljoner kronor till den lokala forskningen, som förbättrar vården för alla som bor i vårt län. Mer information finns på www.nyckelfonden.se

Vill du veta mer om detta eller andra forskningsprojekt som Nyckelfonden stöttar? Hör gärna av dig till stiftelseansvarig Marie Svensson.

E-post: marie.svensson3@regionorebrolan.se

Telefon: 073-596 36 91

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ole Frøbert, professor och överläkare
”Om behandlingen visar sig ha den förväntade effekten, kan besparingen för regionen uppgå till tiotusentals kronor per patient", säger Ole Frøbert, professor och överläkare på USÖ.
Foto: Håkan Risberg
Ladda ned bild

Dokument

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande

För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye