WWF

Lagen om företagsansvar - tyvärr en skugga av sitt forna jag

Dela

Idag gav EUs medlemsländer grönt ljus till en kraftigt urvattnad version av den lag som ska säkerställa att företag tar ansvar för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Jämfört med tidigare förslag undantas nu betydligt mer än hälften av företagen och möjligheten att bekämpa klimatförändringarna minskar kraftigt. Det är djupt olyckligt att lagen, som kunnat göra stor skillnad för människor, företag och miljö, försvagats så pass mycket, menar WWF.

– Lagen om företagsansvar är både välbehövd och efterfrågad, inte minst av företag som vill se en mer rättvis spelplan. Det är därför beklagligt att det avtal som slöts idag är så pass urvattnat att lagen inte får den betydelse som den var avsedd att ha, säger Elin Larsson, chef för avdelningen näringsliv & finans på Världsnaturfonden WWF.

Lagen om företagsansvar, Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), har varit igenom flera turer i EU, och idag ingick EU-länderna en överenskommelse som avsevärt begränsar lagens tillämpningsområde. Bland annat höjs gränsen för vilka företag som faller under direktivet från 500 anställda (250 för högrisksektorer) till 1000 anställda, och gränsen för företagens nettoomsättning höjs från 150 miljoner EUR till 450 miljoner EUR. Det innebär att nära 70 procent av de företag som skulle falla under direktivet undantas. 

Som en följd blir färre bolag skyldiga att sätta utsläppsmål och genomföra omställningsplaner för klimatet. En ytterligare försämring var att förslaget att företag ska ge ekonomiska incitament för att genomföra omställningsplaner och uppnå klimatmål skrotades.

– Till sist godkände EU lagen om företagsansvar, men till vilket pris? Vi står kvar med ett svagt ramverk som täcker en bråkdel av alla stora företag. Här hade vi chans att kräva att en större del av marknaden tar tydligare ansvar för människor och miljö och genomför omställningsplaner för klimatet. Det är helt obegripligt att vi inte tog den chansen, säger Elin Larsson.

Det finns behov av standardiserade regler för företag att minimera sin negativa påverkan. WWF uppmanar därför ledamöterna i Europaparlamentet att säkra lagen om företagsansvar i kommande omröstningarna i utskottet och plenum - men också att kräva snabba översynsklausuler som skärper lagen och täpper till dess många kryphål.

För mer information, kontakta:

Elin Larsson, chef näringsliv & finans på Världsnaturfonden WWF, på 070-830 50 85 eller elin.larsson@wwf.se

Magnus Emfel, chefsekonom på Världsnaturfonden WWF på +46705419802 eller magnus.emfel@wwf.se

Erika Reje, ansvarig kommunikation näringsliv & finans, Världsnaturfonden WWF på 0765454000 eller erika.reje@wwf.se

 

 

Nyckelord

Bilder

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye