Jönköpings kommun

Sista pusselbiten för Rosenlunds herrgård, nu öppnar Café Stallgården

Dela

Efter en totalrenovering, både in- och utvändigt, står nu Café Stallgården redo att öppnas. Stallgården blir en förlängning av verksamheten på Rosenlunds herrgård och rosarium både för besökare och kommunens egen verksamhet.

Huset byggdes av herrgårdens privata ägare, Gustav Lindman, som stall till jordbruket i början av 1900-talet. Sedan dess har det bland annat använts som stall till polisens hästar och undervisningslokal för folkskollärare. 2017 tog kommunen över ansvaret för att bedriva sommarcafé i området men ett år senare flyttades caféverksamheten till herrgårdens lokaler på grund av en vattenläcka.

Renoveringen är utförd av kommunens byggservice på uppdrag av tekniska nämnden. Fasaden har putsats och alla fönster och dörrar är utbytta. Invändigt är de ursprungliga tegelväggarna bevarade, golvet är renoverat och en luftig cafeýta har skapats då taket öppnats upp till nock.

- Vi har kunnat bevara en historisk byggnad och vår konferensverksamhet kommer flytta tillbaka till den. Vi ser även fram emot att kunna erbjuda sommarcafé och bättre ytor för de som besöker oss under högsäsongen. Nu när byggnaden är färdigrenoverad kommer sommarcaféet att flyttas tillbaka till sin ursprungliga lokal, säger Lynn Carlsson, ordförande Tekniska nämnden.

Stallgården öppnar för besökare i maj

Café Stallgården öppnar för allmänheten på helger under maj-september, det är den period som rosariet är som vackrast och då det är flest besökare i området. Under vecka 26-33 har cafét öppet varje dag kl. 10–17. Under lågsäsong kommer lokalerna att användas som en förlängning av verksamheten på Rosenlunds herrgård.

- Eftersom vi driver konferensverksamhet, sommarcafé och guidade turer på området blir Stallgården ett naturligt komplement. Vår nyrenoverade lokal blir ett lyft för vår verksamhet internt för kommunen och vi kommer även kunna erbjuda andra arrangemang än tidigare för besökare, säger Anna Lax, verksamhetschef på tekniska kontoret.

Sommarcaféet bemannas av sommarjobbare och feriearbetare från Jönköpings kommun samt befintlig cafépersonal och husvärdar. Verksamheten ser även en möjlighet att sysselsätta personer inom daglig verksamhet på området och har en dialog med Socialförvaltningen kring detta.

På grusplanen utanför stallgården med utsikt över rosariet och herrgården kommer bord och stolar placeras ut. Där är både cafégäster och besökare med egen matsäck välkomna att slå sig ner.

Nyckelord

Kontakter

Anna Lax
Verksamhetschef tekniska kontoret
Tel: 036-10 67 31, 072-254 42 75
anna.lax@jonkoping.se

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye