Stiftelsen Skansen

Trollpackor, vårkonserter och äggskola när Skansen firar påsk

Dela

Den 28 mars börjar årets påsk på Skansen – ett traditionsfyllt äventyr för alla åldrar. Färdas bakåt i tiden och upplev hur påsken firats förr, gå på vårkonsert, möt trollpackor och påskkärringar, bind en egen kvast eller prova på ukrainsk äggmålning.

Gäster upplever hur påskafton firades på 1920-talet i Skånegården på Skansen.
Gäster upplever hur påskafton firades på 1920-talet i Skånegården på Skansen. Anna Hugosson / Skansen

Den 28 mars-7 april är det dags för årets påsk på Skansen. Dagarna bjuder på en mix av aktiviteter, för ung som gammal. Bland annat kan gäster resa bakåt i historien och uppleva olika slags påskfiranden från förr eller fascineras av sägner om påskkärringar, trollpackor och magiska väsen. 

– Vi vill att Skansens gäster, på ett roligt sätt, ska få uppleva historien och genom den upptäcka nya saker och se nya samband mellan historia, nutid och framtid. Påsken har genom tiderna firats på många olika sätt, och på Skansen kan man kliva in i allt från en “lång och dyster” långfredag på 1870-talet med spicken sill och skalpotatis till 1930-talets tjo och tjim med pynt, pyssel och fantasifulla påskrätter, säger Eva Ramberg, chef för kulturhistoriska avdelningen på Skansen. 

Dessutom bjuder påsken på vårkonserter i pampiga Seglora kyrka, djurvårdare som berättar om höns, ägg och hur kycklingen utvecklas i ägget liksom chansen att prova på äggmålning på ukrainskt vis. För alla barn blir det även påskpyssel, kvastbindning, ansiktsmålning och Lill-Skansens äggskola med ägg från hela djurriket. 

Skansen är öppet 10-16 under påsken. 

Se hela påskens program på Skansens hemsida

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gäster upplever hur påskafton firades på 1920-talet i Skånegården på Skansen.
Gäster upplever hur påskafton firades på 1920-talet i Skånegården på Skansen.
Ladda ned bild
Två barn målade som påskkärringar firar påsklov på Skansen
Två barn målade som påskkärringar firar påsklov på Skansen
Ladda ned bild
Barn lär sig om ägg och höns från en av Skansens djurvårdare.
Barn får lära sig om ägg och höns från en av Skansens djurvårdare.
Ladda ned bild
Barn påskpysslar på Skansen
Påskpyssel på Skansen
Ladda ned bild

Länkar

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Gäster upplever hur påskafton firades på 1920-talet i Skånegården på Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Två helger av historisk inspiration och samtida kunskap under Skansens Trädgårdsdagar2.5.2024 14:59:23 CEST | Pressmeddelande

För tredje året i rad bjuder Skansen in till Trädgårdsdagarna, en härlig upplevelse för trädgårdsentusiaster i alla åldrar – från möten med trädgårdsmästare och blomsterutställning i anrika Skogaholms herrgård till kurser, trädgårdsmarknad och naturpyssel. Den 18–19 maj och den 25–26 maj fylls Stockholms mest historietäta park med inspiration och kunskap inför den stundande trädgårdssäsongen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye