RödGrön Ledning i Västra Götaland

Rödgrön ledning skjuter till 2 miljarder extra till sjukvården

Dela

Efter förra veckans besked att regeringen bara skjuter till en fjärdedel av de statsbidrag som regionerna behöver för att upprätthålla vården, tar nu Rödgrön ledning eget initiativ.  
- Vi har väntat in beskedet om statsbidrag, men måste nu skjuta till mer resurser till hälso- och sjukvården. Rödgrön ledning föreslår totalt två miljarder kronor extra för att kunna möta de stora underskott som sjukhusen och utförarstyrelserna står inför, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Sahlgrenska universitetssjukhus, utanför Drottning Silvias barnsjukhus

På tisdagens regionstyrelse beslutas detaljbudgeten för 2024, där Rödgrön ledning vill fördela ytterligare 1 miljard kronor till hälso- och sjukvården. Regeringen har aviserat 990 miljoner kronors tillskott i vårpropositionen, vilket är välkommet men vi ser att det inte täcker de tillfälligt ökade kostnaderna inom hälso- och sjukvården.  
- Omfattningen av sjukvårdskrisen för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen var inte klara när tilläggsbudgeten för 2024 antogs av regionfullmäktige i november. Därför är det nu nödvändigt att skjuta till ytterligare resurser till hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S).  

Totalt får då Västra Götalandsregionen närmre två miljarder extra till hälso- och sjukvården för år 2024.  
- Det är ett väl avvägt beslut från vår sida att ta ansvar och skapa förutsättningar att bedriva en tillgänglig vård för invånarna i vår region. I denna tillfälliga ekonomiska svacka kompenserar vi nu för den höga inflationen och de historiskt höga pensionskostnaderna, då de inte är något som vi i regionen själva kunnat påverka eller förekomma, säger gruppledare Carina Örgård (V). 

Hälso- och sjukvården i VGR kämpar i ett ekonomiskt ansträngt läge.  
- För 2024 så har Västra Götalandsregionens sjukhus i nuläget åtgärdsplaner som ska spara in 3,3 miljarder kronor. Att göra så stora besparingar skulle få katastrofala konsekvenser på hälso- och sjukvården, vilka skulle ta väldigt lång tid att återställa, om det alls är möjligt. Därför vidtar vi nu andra åtgärder för att freda verksamheterna, säger gruppledare Madeleine Jonsson (Mp).  

De två miljarderna täcker inte hela underskottet, och ledningen är tydlig med att arbetet med att bryta kostnadsutvecklingen behöver fortsätta under 2024 för att i övrigt nå en ekonomi och verksamhet i balans.  

Beslutet om regionstyrelsens detaljbudget tas på tisdagens sammanträde med regionstyrelsen i Vänersborg.  

Gruppledare för Rödgrön ledning finns tillgängliga för intervjuer direkt efter mötets avslutande på tisdagen. Kontakta pressansvariga för att boka tid.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye