Svenska Brottningsförbundet

Brottningssverige redo för SM-veckan i Luleå

Dela

Brottningssverige är redo att kasta sig in i ett spännande brottningsevent när SM-veckan drar igång i Luleå/Boden denna vecka. Två intensiva dagar av brottning står på schemat den 21-22 mars, med en imponerande lineup av brottare kan vi förvänta oss många underhållande matcher som kommer att hålla publiken på helspänn.

Brottning är inte bara en idrott, det är en del av vår historia och kultur som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och Rom. Med en mängd olympiska medaljer i bagaget är brottning djupt rotad i den svenska idrottshistorien. Svenska mästerskapen representerar inte bara en tävling mellan individuella idrottare, utan en kamp mellan tradition och förnyelse, mellan erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Med en samlad skara av talangfulla brottare på ett och samma ställe blir SM-veckan en perfekt möjlighet att se framtiden för svensk brottning ta form.

På anmälningslistan bland våra duktiga brottare finner vi Jonna Malmgren, en stjärna på damsidan med två Europamästerskapstitlar, silver från EM 2024 och en eftertraktad plats i Sveriges OS-trupp inför Paris 2024. Endast 23 år gammal och redan en etablerad världsbrottare och stort medaljhopp vid OS. Mycket offensiv och sevärd brottare som är obesegrad på svensk mark sedan 2019 och hon är återigen en stor favoriten vid SM. 

Även på herrsidan är förväntningarna höga där bland annat AIK Brottning presenterar en slagkraftig trupp, inklusive den tidigare olympiern Zakarias Berg i 97 kg och stjärnskottet Albin Olofsson i 82 kg. Särskilt i 82 kg förutspås en spännande kamp där flera av deltagarna har internationella mästerskapsmedaljer. Utöver Albin Olofsson ser vi också Alexander Johansson, förra årets Europamästare i U20 från Kungsbacka, och ukrainska landslagsbrottaren Artur Ovsepyan, som tävlar för Spårvägen, en minst sagt intressant viktklass. 

I herrarnas fristil har många av de mest framstående brottarna kommit till Sverige som asylsökande, bland annat från Ukraina och Afghanistan, och där väntas många rafflande matcher i framförallt 65 och 74 kg. 

På damsidan ser vi också Amelia Samuelsson, dotter till den SVT-aktuella Jimmy Samuelsson. Efter en framgångsrik fjolårssäsong i U17-kategorin gör hon nu sin debut som senior och har goda möjligheter att ta hem en medalj i 62 kg. I damernas 76 kg förväntas en intensiv kamp där många duktiga brottare tävlar. Bland dem finns Elvira Ersson, som förra året imponerade genom att bli europamästarinna i ungdomskategorin. 

SM-veckan för brottning är mer än bara en tävling, det är en möjlighet att fördjupa sig i en av Sveriges äldsta sporter. Kom och upplev brottningens storslagenhet och spänningen om vem som kommer att stå som segrare i en av Sveriges mest prestigefyllda tävlingar. Svenska mästerskapen i Luleå 2024 är något ni inte vill missa. De som inte kan närvara på plats kommer självklart att kunna se detta spektakel ändå. Finalpassen, båda torsdag och fredag, sänds på SVT Play kl. 17:00-19:00 och hela tävlingen går att se live via brottningplay.se.

Tävlingstider: 

Torsdagen den 21 mars inleds seniorernas svenska mästerskap 2024 med en invigningsceremoni kl. 11:15 följt av prisutdelning för prestationer genom föregående år. 

Tävlingarna börjar kl. 12:00 och finalpasset kl. 17:00 med kategorierna GR 82,87,97 och 130 kg, WW 68 och 76, FS 61,68,70 och 74 kg.

Fredagen den 22 mars bjuder på ytterligare spänning med tävlingsstart kl. 10:00 följt av finalpasset kl. 17:00. 

Denna dag kommer brottare i kategorierna GR 63,67,72 och 77 kg, WW 50,53,57,62kg, och FS 79, 86, 97 och 125kg att göra upp.

Nyckelord

Kontakter

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

Världskvalet - sista chansen för brottningslandslaget att säkra OS-biljetter18.4.2024 11:20:47 CEST | Pressmeddelande

Efter en intensiv tävling under europakvalet i Baku står Sveriges brottningstrupp inför en ny avgörande utmaning – att säkra de återstående platserna till OS i Paris i sommar. Med blicken riktad mot Istanbul den 9-11 maj, där sista chansen att säkra en kvotplats till sommarens OS och världskvalet hålls, är det nu eller aldrig för vår landslagstrupp som innefattar åtta brottare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye