Socialdemokraterna

S: Regeringen måste ha en plan för att minska sjukvårdens överbeläggningar

Dela

På en pressträff den 14 mars presenterade Socialdemokraterna krav för att stärka Sveriges motståndskraft. Bland annat krävde S en ny plan, med tydliga målvärden, för att minska överbeläggningarna inom svensk sjukvård.

Överbeläggningar inom sjukvården är ett stort och växande problem redan i dag, men läget kan bli förödande i en situation av kris eller krig.

Ur ett längre historiskt perspektiv är det naturligt att antalet vårdplatser i slutenvården har minskat till följd av en utveckling som gör att patienter inte alltid behöver läggas in eller kan ha kortare vårdtider. De senaste åren har dock antalet vårdplatser minskat alltför fort, utan att behoven minskat i samma takt. Det innebär att överbeläggningar blivit vanligare och på vissa sjukhus närmast ett nytt normalläge. 

Socialdemokraterna kräver nu att regeringen agerar. S vill se en nationell plan med tydliga målsättningar där beläggningen inom sjukvården i årsgenomsnitt inte ska överstiga 85 procent inom den oplanerade vården och 95 procent inom den planerade vården. Samtliga regioner behöver i närtid ges rätt förutsättningar att nå dessa målvärden. 

Presskontakt 

Elin Aarflot, pressekreterare hos Fredrik Lundh Sammeli, 076-291 84 43, elin.aarflot@socialdemokraterna.se  

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye