Skara stift

Första valomgången i biskopsvalet 20 mars

Dela

Onsdag 20 mars är första valomgången i biskopsvalet i Skara stift då röstberättigade i Skara stift ska rösta på den de vill se som Skara stifts 84:e biskop. 

Esbjörn Särdquist, Ulrica Fritzson, Karin Enerbäck, Jan Eckerdal, Daniel Tisell och Stefan Hiller är kandidater i biskopsvalet i Skara stift.
Esbjörn Särdquist, Ulrica Fritzson, Karin Enerbäck, Jan Eckerdal, Daniel Tisell och Stefan Hiller är kandidater i biskopsvalet i Skara stift. Foto: Josefin Roos

Valet genomförs i kontrakten
Biskopsvalet genomförs i stiftets åtta kontrakt. Valet inleds 10.00 och det är kontraktsprosten som är valförrättare. Valet är offentligt och genomförs i följande lokaler:

Skara-Barne kontrakt: Skara domkyrka
Väne kontrakt: Blåsutkyrkan, Vänersborg
Falköping-Hökensås kontrakt: Sandhems församlingshem
Kålland-Kinne kontrakt: S:t Nicolai kyrka, Lidköping
Billings kontrakt: Värings kyrka
Vadsbo kontrakt: Mariestads kyrka
Redväg och Ås kontrakt: Gustav Adolfs kyrka, Borås
Kullings kontrakt: Stockslyckekyrkan, Alingsås

Ett preliminärt valresultat meddelas på Skara stifts hemsida efter att det preliminära resultatet rapporterats in vid lunchtid. Det slutliga resultatet meddelas senare på eftermiddagen

Två valomgångar
Den nya biskopen i Skara stift röstas fram av ungefär 600 personer som är elektorer, vigda präster och diakoner eller ledamöter i stiftsstyrelsen och domkapitlet.

Får någon av de sex kandidaterna vid första valomgången mer än 50 % av rösterna kommer hen bli Skara stifts nästa biskop. Om det inte finns en kandidat som får mer än 50 % av rösterna kommer de två med flest antal röster gå vidare till en andra valomgång som kommer äga rum den 3 april.

-Vi ser fram emot valet och att så småningom med glädje och förväntan ta emot en nyvald biskop i Skara stift, säger Andreas Fagrell, projektledare för biskopvalet. 

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye