Miljonbelopp till studie om prostatacancer
Cancerbehandlingar kan ge svåra biverkningar. Det är därför viktigt att veta vilka behandlingar som leder till förbättrad livskvalitet. En forskargrupp vid Universitetssjukhuset Örebro vill utvärdera ett bedömningsinstrument som används innan strålbehandling av prostatacancer. De har nyligen fått 1,3 miljoner från Prostatacancerförbundet för sin studie.

Det pågår en ständig utveckling av olika behandlingar inom cancervården. Ett sätt att skatta vilka patienter som drabbas av biverkningar vid strålbehandling av prostatacancer är att göra bedömningar innan.
För att undvika över- eller underbehandling av den äldre cancerpatienten bör det vid varje beslut om behandling göras en bedömning av patientens skörhet.
– Vi väger in hur behandlingen kommer att påverka patientens livskvalitet och om behandlingen är till nytta för patienten, berättar Emma Ohlsson Nevo, docent och forskningshandledare vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum.
Vilken nytta behandlingen har baseras på den äldre patientens skörhet, andra sjukdomar och välbefinnande samt den tilltänkta behandlingens effekt och biverkningar.
Undersöka vilka sköra äldre som har nytta av behandlingen
– Genom att kunna förutsäga vilka som har en risk att utveckla svåra biverkningar av strålbehandlingen kan vården bättre individuellt förbereda och följa dessa patienter samt sätta in stödåtgärder vid rätt tillfälle, säger Sofia Axelsson, specialistsjuksköterska vid Onkologiska strålbehandlingsmottagningen och doktorand vid Örebro universitet.
Geriatriska formulär som identifierar skörhet och multisjuka äldre används inom geriatrisk vård som stöd vid behandlingsbeslut och rekommenderas att användas inom cancervården.
– Eftersom det saknas vetenskapliga studier av formulärens användbarhet inom strålbehandling av äldre som har prostatacancer vill vi i den här studien undersöka om de geriatriskt formulär, framtaget för cancervården, kan förutsäga biverkningar orsakade av strålbehandling, säger Emma Ohlsson Nevo.
Faktaruta
- Studien Geriatrisk bedömningsinstruments förmåga att förutsäga biverkningar av kurativ strålning av äldre prostatapatienter ingår i forskningsprojektet Strålbehandling av sköra äldre för optimal individualiserad hälsorelaterad livskvalitet: Individanpassad beslutfattande för strålbehandling av sköra äldre, RAFEQ. Forskningsprojektet ska utvärdera betydelsen av bedömningsinstrument för att förutsäga biverkningar vid strålbehandling av prostatacancer.
- I denna studie är deltagarna patienter som är fyllda 70 år och äldre som ska behandlas med botande strålbehandling mot prostatacancer. Just nu pågår det rekrytering inom hälso- och sjukvården i Örebro, Gävle, Västerås och Eskilstuna. Studien beräknas pågå under hela året.
- Projektgruppen består av forskarna Emma Ohlsson-Nevo, Antonis Valachis och Sofia Axelsson vid Universitetssjukhuset Örebro samt Per Fessé vid Region Gävleborg och Per Fransson från Umeå universitet.
Nyckelord
Kontakter
Emma Ohlsson NevoDocent och forskningshandledareUniversitetssjukvårdens forskningscentrum
Tel:076 - 106 58 43emma.ohlsson-nevo@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder



Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling25.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Vid Universitetssjukhuset Örebro har forskaren Olof Nilsson kommit fram till att ultraljud är den mest effektiva metoden för att mäta invasionsdjupet vid tidig tungcancer.
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum