Kungliga Operan

Publikrusning till salongen – dags att satsa på Kungliga Operan!

Dela

Allt fler vill uppleva balett, opera och klassisk musik på riktigt. En färsk undersökning som NOVUS utfört på uppdrag av Kungliga Operan visar att fler än var tredje av alla dem som ännu inte tagit del av Kungliga Operans verksamhet vill göra det. »Det är fantastiskt att så många vill komma till Kungliga Operan! Vi vill kunna välkomna fler av alla dem som vill besöka oss för första gången. Det här visar att det är hög tid att satsa på Operahuset, vi behöver göra huset mer öppet och tillgängligt och få en permanent andrascen«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.

Kungliga Operan välkomnar årligen omkring 300 000 personer till föreställningar och evenemang i och utanför Operahuset. Under 2023 års jubileumsfirande, då Operan firade 250 år, noterades en rekordstor publik. Enligt den nyligen publicerade resultatredovisningen för 2023 var beläggningen i salongen 81%, detta trots att många av platserna har begränsad eller skymd sikt. I en nyligen genomförd undersökning från NOVUS som Kungliga Operan låtit utföra, anger 74% av svenskarna att de ännu inte har besökt Kungliga Operan men mer än var tredje i gruppen, 36%, säger att de vill besöka nationalscenen. Störst är intresset bland unga kvinnor 18 - 34 år, samt studenter, där hela 52% respektive 49% som ännu inte besökt Operahuset vill göra det. Hur ska platserna i salongen räcka till och hur ska efterfrågan mötas?

»Ett nyrenoverat Operahus med en permanent andrascen, fler mötesplatser och fler inbjudande och öppna ytor skulle innebära att vi kan ta emot fler av dem som längtar efter att besöka oss och uppleva nationalscenens fantastiska utbud. Nu när beslut ska tas om Operahusets framtid är det viktigt att möta publikens behov av ett välkomnande hus som har plats för fler«, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.

Den 30 april 2024 ska Statens Fastighetsverk (SFV) lämna in en förstudie till regeringen med förslag på hur Kungliga Operan kan renoveras och byggas om för att möta verksamhetens behov.

Kontakter

Bilder

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid11.4.2024 11:07:29 CEST | Pressmeddelande

Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson. »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren. Höstens biljetter släpps den 2 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye