Hyresgästföreningen Riksförbundet

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer

Dela

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Svenska Röda Korset presenterar undersökning och arrangerar temadag om barnfamiljers ekonomiska svårigheter
Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Svenska Röda Korset presenterar undersökning och arrangerar temadag om barnfamiljers ekonomiska svårigheter

Mot bakgrund av mätningen drar vi fyra organisationer den gemensamma slutsatsen att fler barnfamiljer har allt svårare att tillgodose grundläggande behov. Inflation, hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser innebär ökad press på grupper med små eller inga ekonomiska marginaler och har slagit extra hårt mot de familjer som redan tidigare fick vända på slantarna. Och det är barnen som tar smällen. Deras rätt till skälig levnadsstandard, till hälsa och till en meningsfull fritid påverkas av det ekonomiska läget.

Vår undersökning visar att:

  • 4 av 10 ensamstående föräldrar och nästan 3 av 10 av sammanboende föräldrar med lägre inkomst, anger att de har behövt låna pengar för att kunna betala det grundläggande de senaste sex månaderna. Detta är en kraftig ökning jämfört med förra året.  
  • 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna.   
  • Nästan varannan ensamstående förälder och var tredje sammanboende förälder med lägre inkomst har inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan. 
  • Fyra av tio ensamstående föräldrar och två av tio av sammanboende föräldrar skulle som mest klara av ökade utgifter på 1 000 kronor innan det blir svårt att betala räkningarna.  Det pekar på en kraftig försämring jämfört med förra året då det var 32 procent av ensamstående och 9 procent av sammanboende som uppgav samma svårighet.  
  • Drygt varannan ensamstående förälder och mer än tre av tio sammanboende föräldrar har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen. 

Det är denna verklighet vi möter varje dag i våra verksamheter runt om i landet, där trycket blir allt större. Allt fler söker hjälp. Undersökningen pekar på det våra organisationer redan kunnat se: många familjer har svårt att tillgodose sina barns grundläggande behov.

– Vi ser att ensamstående föräldrar med låga inkomster har särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop. I Rädda Barnens verksamheter möter vi ensamstående mammor som berättar om hur svårt det är att få ihop livet med låga inkomster. Det krävs en fungerande ekonomisk familjepolitik där barnbidrag följer kostnadsutvecklingen och höjs, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare.

– Många ensamstående mammor tvingas göra brutala prioriteringar just nu. Vi pratar med föräldrar som behöver låna för att klara av hyran. Det gör mig orolig att så många barn i Sverige idag tvingas växa upp med stressen kring ekonomin, som inte får möjligheten att vara just barn. Vi tror att ett omtag kring bostadsbidraget skulle kunna vara en del av lösningen och minska stressen för många familjer som vänder på varenda krona. Det är dags att politiken kliver in och prioriterar barnfamiljer, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

– Tre av tio ensamstående föräldrar med lägre inkomst har svårt att ha råd med kollektivtrafik. Samtidigt vet vi att fri buss och tunnelbana är avgörande för många barn och ungdomar i just de här familjerna. De har inte råd att åka till sina aktiviteter. Ytterst handlar fri rörlighet om rätten till en meningsfull fritid, säger Åse Henell, Majblommans generalsekreterare. 

– I våra verksamheter ser vi en drastisk ökning av barnfamiljer som hämtar matkassar. Vi är oroliga för de långsiktiga konsekvenser som kommer av att barn växer upp i ekonomisk otrygghet och inte får sina mest grundläggande behov och rättigheter tillgodosedda, säger Anders Pedersen, tf generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Om undersökningen:
Hyresgästföreningen, Röda Korset, Rädda Barnen och Majblomman jobbar sedan länge med och för utsatta grupper i samhället. För andra året i rad gav organisationerna Verian uppdraget att genomföra en undersökning om barnfamiljers ekonomiska läge, som en del i arbetet att samla kunskap om hur det tuffare ekonomiska läget drabbar familjer och barn. Undersökningen genomfördes av Verian via Sifo-panelen och en partnerpanel. Båda panelerna är riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade onlinepaneler. Intervjuerna samlades in mellan 8-27 februari 2024. Målgruppen för undersökningen är barnfamiljer med barn under 18 år. Huvudmålgruppen är dels ensamstående med en inkomst under 29 500 kr/mån och sammanboende med en inkomst under 42 000 kr/mån, samt en kontrollgrupp som motsvarar barnfamiljer oavsett hushållsinkomst.

Om temadagen 20 mars:
För andra året arrangerar Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Svenska Röda Korset en gemensam temadag om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, 2024.  Med utgångspunkt i en ny, gemensam Sifo-mätning genomförs en halvdag på Kulturhuset i Stockholm. Civilsamhället möter partitoppar från vänster till höger för att diskutera det försämrade läget för barn och barnfamiljer i Sverige. Kända gäster delar scen med ungdomar som berättar om barns villkor på marginalen, just nu. 

Presskontakter:
Hyresgästföreningen: Gilda Romero, pressekreterare, gilda.romero@hyresgastforeningen.se 072-549 11 55

Majblomman:  Liv Landell Major, pressekreterare, liv.landell@majblomman.se 0708-74 27 13 

Rädda Barnen: Anne Thorngren, pressekreterare, anne.thorngren@rb.se 0723-57 67 56

Röda Korset: Emma Grip, pressekreterare, emma.grip@redcross.se  070-280 43 75

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye