Kungliga Operan

Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins

Dela

Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Gustavia skildrar den för många svenskar okända berättelsen om två pojkar som växer upp samtidigt vid det svenska hovet; den blivande kung Gustav III och hans adoptivbror Gustav Badin, som ursprungligen heter Kwasi/Couschi och förslavas på den danska kolonin Saint Croix i Västindien för att sedan föras till Sverige som gåva till drottning Lovisa Ulrika. Ett socialt experiment som utmanar samhällets normer tar vid, där de två pojkarna uppfostras tillsammans, men på helt skilda sätt. Den ene född prins, den andre adopterad in i kungafamiljen.

Urpremiär på Kungliga Operans stora scen den 18 oktober. Biljetter släpps den 2 maj.

Gustavia, pressbild. Foto:  Kungliga Operan / Thomas Klementsson
Gustavia, pressbild. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson Pressbilderna får endast användas i samband med Kungliga Operans föreställningsverksamhet. Otillåten exemplarframställning beivras.

»Berättelsen om Badins liv utgör en otroligt viktig del av svensk historia som förtjänar att lyftas. Han var en komplex person som föddes in i svåra förhållanden men senare blev prins i en av Europas mäktigaste familjer - en livsresa som kan ge oss ett nytt perspektiv och förhoppningsvis kan inspirera och stärka vårt samhälle idag. Att då få framföra en balett om Gustav Badin på Kungliga Operan är såklart otroligt häftigt, speciellt med tanke på att han under flera år dansade tillsammans med den franska danstruppen och Louis Gallodier som skapade Kungliga Baletten«, säger regissör Amir Chamdin.

Det är först på senare år som Gustav Badin har uppmärksammats för sin historiska betydelse. 2023 sattes en minnessten upp på Katarina kyrkogård i Stockholm där hans hela namn Adolf Ludwig Gustaf Fredrik Albrecht Couschi finns ingraverat. Baletten Gustavia skildrar Gustav Badins liv inom det svenska hovet och som dansare i slutet av 1700-talet, vid tiden när Kungliga Operan och Kungliga Baletten grundades. Det är en skildring av utanförskap, broderskap och rivalitet, men också en berättelse om kärlek mot alla odds, mellan Gustav Badin och prinsessan Sofia Albertina. Den hemliga relationen dem emellan är en bärande del både av berättelsen och av koreografin, signerad Pär Isberg.

»Utanförskapet har alltid varit centralt för mina sceniska verk: Pinocchio, Ringaren i Notre Dame, Drömmen om Svansjön och Pippi Långstrump. Det har varit en ära att lyfta fram Badins livsresa och öde tillsammans med Amir och att få arbeta med detta som från början var ett filmmanus. Att med dansens uttrycksform och väsen få tolka berättelsen om Badin till ett koreografiskt verk för stora scenen har på djupet berört oss i det konstnärliga teamet«, säger Pär Isberg, koreograf.

Gustavia – berättelsen om Sveriges okända prins är höstens stora balettpremiär på Kungliga Operan, med storslagen musik av bland andra Beethoven, Chevalier de Saint-Georges och Schubert framförd av Kungliga Hovkapellet. 

Film om bakgrunden till baletten Gustavia: https://www.youtube.com/watch?v=YXv0kYUP_iU

Regissör och librettist Amir Chamdin är filmregissör, senast aktuell med tv-serien Börje – the journey of a legend om ishockeyspelaren Börje Salmings liv och med Cornelis, filmen om Cornelis Vreeswijk. Han har även en bakgrund som musikvideoregissör och som musiker i bandet Infinite Mass.

Koreograf Pär Isberg tilldelades tidigare i år den kungliga medaljen Litteris et Artibus »För framstående konstnärliga insatser inom svensk och internationell danskonst«. Pär var senast aktuell på Kungliga Operan med den omåttligt populära Nötknäpparen, en av Operans verkliga långkörare, med över 350 föreställningar i huset.

Scenografi av Cinzia Lo Fazio, som arbetat för både scenkonst och för filmproduktion med regissörer som Ettore Scola och Steven Spielberg, samt med amerikanska storfilmerna ”Änglar och demoner” och ”Red Notice”. Cinzia var under många år ateljéchef för ett av de främsta filmcentrumen, italienska Cinecittà, och har ett mångårigt samarbete som scenograf med Kenneth MacMillan Foundation.

Kostym av Selam Fessahaye, den prisbelönta modedesignern, vars kreationer har visats runt om i världen och burits av profiler som Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Selam har bland annat vunnit pris på Elle-galan och NK-galan och hon är en av de framstående aktörerna inom den skandinaviska modevärlden.

Ljusdesign av Tobias Rylander, som just nu är aktuell med ljusshowen till Beyoncés världsturné samt med Loreens vinnande bidrag i förra årets Eurovision song contest. Tobias har också tidigare gjort ljusdesign och scenografi till baletten Askungen på Kungliga Operan, som får nypremiär före jul.

Dramaturg är David Nzinga, filmproducent och skådespelare som bland annat producerat filmerna om Maria Wern, baserade på deckarförfattare Anna Janssons romaner, och jobbat som skådespelare på såväl filmduken som på Dramaten och Unga Klara.

REGI & LIBRETTO Amir Chamdin

KOREOGRAFI Pär Isberg

MUSIK Opeth, Franz Schubert, Chevalier de Saint-Georges, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven

DIRIGENT Philippe Béran

SCENOGRAFI Cinzia Lo Fazio

KOSTYMDESIGN Selam Fessahaye

LJUSDESIGN Tobias Rylander

DRAMATURG David Nzinga

MEDVERKANDE: Kungliga Baletten. Kungliga Hovkapellet.

Biljetter till Gustavia släpps den 2 maj på  operan.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gustavia, pressbild. Foto:  Kungliga Operan / Thomas Klementsson
Gustavia, pressbild. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
Ladda ned bild
Gustavia, pressbild 2. Foto:  Kungliga Operan / Thomas Klementsson
Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
Ladda ned bild
Porträtt av Gustav Badin. Foto: Nationalmuseum
Porträtt av Gustav Badin. Foto: Nationalmuseum
Ladda ned bild
David Nzinga, Amir Chamdin och Pär Isberg.  Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
David Nzinga, Amir Chamdin och Pär Isberg. Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
Ladda ned bild
Amir Chamdin. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Amir Chamdin. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild
Pär Isberg. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Pär Isberg. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild
Selam Fessahaye. Foto: Senay Berhe
Selam Fessahaye. Foto: Senay Berhe
Ladda ned bild
Tobias Rylander. Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
Tobias Rylander. Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
Ladda ned bild
Cinzia Lo Fazio foto Tony Casanova
Cinzia Lo Fazio foto Tony Casanova
Ladda ned bild
David Nzinga.  Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
David Nzinga. Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid11.4.2024 11:07:29 CEST | Pressmeddelande

Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson. »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren. Höstens biljetter släpps den 2 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye