Region Norrbotten

Anmälningar om patientskador ökar i takt med befolkningen

Dela

Anmälningarna om patientskador till regionernas gemensamma försäkringsbolag ökade med sex procent under förra året. I Norrbotten anmäldes 512 händelser.

Trots att antalet anmälningar ökar så finns det inget som pekar på att antalet vårdskador som skulle kunnat undvikas ökar, snarare tvärtom. För flera stora och viktiga områden är antalet undvikbara skador konstanta eller sjunkande.

– Orsaker till ökningen bedöms i stället vara att invånarna i Sverige fortsätter att öka och att det utförs mer vård och tandvård. När vi vårdar fler ökar också risken för fler patientskador, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fler verksamheter är tillbaka på normal nivå efter pandemin, främst gäller det planerad vård.

I 36 procent av fallen så har patienterna som gjort anmälningarna fått ersättning. Ersättning kan betalas ut om skadan hade kunnat undvikas om patienten fått vård och behandling av en erfaren specialist. Den totala summan för utbetalningar i landet är 570 miljoner kronor.

– Vi tycker att det är viktigt att man gör en anmälan om man tycker att man blivit felbehandlad och försöker hela tiden bli bättre på att informera om att möjligheten finns.

Siffrorna kommer från försäkringsbolaget Löf som ägs av alla regioner i Sverige.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye