Region Norrbotten

Anna Granström utsedd till Årets dietist

Dela

Dietisten Anna Granström, Sunderby sjukhus, har utsetts till Årets dietist. Utmärkelsen delas ut av Dietisternas riksförbund. ”Jag är glad, tacksam och mycket överraskad”, säger hon.

Anna Granström utbildade sig i slutet av 1980-talet, började sin yrkesbana på Luleå sjukhus och har arbetat på Sunderby sjukhus sedan det stod klart 1999. 

I motiveringen lyfts hennes långa erfarenhet fram:

”Anna Granström har med ett aldrig sinande engagemang lyft dietistens roll och bidragit starkt till dietistverksamhetens utveckling under mer än 35 år. Hennes arbete, som karaktäriseras av bredd, spets och erfarenhet, har lett till att dietisten och betydelsen av nutritionsbehandling har satts på kartan, inte minst i Region Norrbotten”.

Dietisternas riksförbund, DRF, skriver vidare att dietisterna i norra Sverige har fått en allt tydligare och mer självklar roll tack vare Anna Granströms driv och engagemang för yrkeskåren.

Utveckling

Kollegorna – som stod för nomineringen – vittnar om den kunskap och erfarenhet som hon gärna delar med sig av, både i vardagen och genom utbildning av vårdpersonal och patientgrupper.

– När jag började mitt yrkesliv blev dietisterna ofta marginaliserade. Så är det inte i dag. Om tre år går jag i pension och visst känns det bra om min insats har haft betydelse, säger Anna Granström.

Samtidigt lyfter hon fram att utvecklingen på området är resultatet av flera personers arbete.

– Vi har gjort det här tillsammans och utmärkelsen är ett hedersbetyg även för kollegorna, säger hon.

På alla nivåer

Anna Granström beskriver hur hon på 1990-talet kopplades till diabetesteamet och en läkare med nya visioner för diabetesvården.

– Det var viktigt att ha någon som trodde på dietistyrket och en själv. Sedan dess har vi dietister jobbat tillsammans för att hitta vägen. Idag ser det annorlunda ut – nu finns vi med på alla nivåer inom sjukvården, säger hon.

Utmärkelsen till Årets dietist tillkännagavs vid en digital sammankomst i veckan. Förutom äran kommer Anna Granström framöver att få ta emot blommor och ett diplom.

Bilder

Porträtt av Anna Granström
Anna Granström, Årets dietist
Ladda ned bild

Dokument

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye