Skara stift

Skara stiftsorganisation tar emot Regnbågsnyckeln

Dela

I samband med en festmässa i Skara domkyrka 21 maj tar Skara stiftsorganisation emot Regnbågsnyckeln. Det är en hbtq-märkning som intygar att förtroendevalda och anställda i organisationen har genomgått en process för att skapa en mer inkluderande kyrka.

Foto: Kristin Lidell/Ikon

Det senaste året har anställda och förtroendevalda inom Skara stiftsorganisation utbildats för att stärka organisatoinen i frågor om normer och inkludering. Det har gjorts genom föredrag, samtal, studiecirklar och mångfaldsvisionsarbete.

-Jag är stolt att arbetsgivaren tar hbtqi-frågor på allvar och vill jobba långsiktigt med allas lika värde, säger Andreas Lindblad som arbetar som byggnadsantikvarie i Skara stiftsorganisation.

Regnbågsnyckeln är en process som Riksförbundet EKHO, Sensus och Svenska kyrkan erbjuder. Processen har lett till att stiftsorganisationen nu erhåller märkningen Regnbågsnyckeln och den tas emot i samband med en mässa i Skara domkyrka 21 maj 17.00. 

-Svenska kyrkan har en lång historia av att bidra till det förtryck som hbtqi personer varit utsatta för. Sedan många år tillbaka har också vi fattat kloka beslut som bidragit till att upprätta de människor vi tidigare förtryckt. Beslut i kyrkomötet är bra men vi måste arbeta för att det blir verklighet i församlingarna också. Vi måste därför aktivt arbeta med frågor som rör normer, kön och sexualitet. Regnbågsnyckeln är en process som ger förtroendevalda och anställda kunskap och nycklar för att arbeta för en inkluderande kyrka. Nu kan vi som stift ta med oss denna nya kunskap i de uppgifter vi står i. Det känns riktigt bra, säger Lisa Gerenmark som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga och som har varit projektledare för denna process i stiftsorganisationen.

Processen Regnbågsnyckeln erbjuds till församlingar i arbetet med hbtqi-frågor och inkludering.
Läs mer om det här!

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier och biskop electa Ulrica Fritzson samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 102 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye