Skara stift

Ulrica Fritzson vald till Skara stifts nästa biskop

Dela

Första valomgången genomfördes 20 mars i biskopsvalet i Skara stift. Det slutliga resultatet visar att röstberättigade valt Ulrica Fritzson till Skara stifts 84:e biskop med 50,44 % stöd. 

Ulrica Fritzson är vald till Skara stifts 84:e biskop
Ulrica Fritzson är vald till Skara stifts 84:e biskop Foto: Josefin Roos

Ulrica Fritzson är för närvarande stiftsteolog i Skara stift och väljs med XX procents av rösterna till ny biskop i Skara stift. Eftersom en kandidat behöver ha ett stöd av minst 50 procent för att bli biskop är valet avgjort redan i första valomgången, vilket är mycket ovanligt och första gången det händer i Skara stift. 

Slutligt valresultat i biskopsvalet i Skara stift
Ulrica Fritzson: 50,44%
Jan Eckerdal: 32,74%%
Esbjörn Särdquist: 6,90%
Karin Enerbäck: 4,60%
Daniel Tisell: 3,01%
Stefan Hiller: 2,30%

Genom att Ulrica Fritzson väljs till biskop blir hon den första kvinnliga biskopen i Skara stift och Skara stifts 84:e biskop i stiftets tusenåriga historia. 

-Det känns överväldigande och fantastiskt. Jag tycker ju så mycket om Skara stift. Jag känner mig också hedrad över att få ta över efter biskop Åke som gjort ett fantastiskt avtryck som biskop i Skara stift. Jag ska göra mitt allra bästa i det som ligger framför mig, som ny biskop i Skara stift, säger Ulrica Fritzson. 

Ulrica Fritzson vigs till biskop 22 september i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus och tas emot som biskop 28 september i Skara domkyrka. 

För kontakt med Ulrica Fritzson, kontakta:
Josefin Roos, pressekreterare: 0511-262 43
eller josefin.roos@svenskakyrkan.se

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye