Jobbland

Här är branscherna som störtdyker – och yrkena som flyger

Dela

I skuggan av ekonomiska svårigheter brottas många företag med utmaningar som speglas i arbetsmarknadens förändrade landskap. Men medan vissa branscher tappar mer än väntat, finns det också yrken som bryter trenden helt.

IT-branschen är en av flera som har det kämpigt, men även där finns yrken som genererar fler och fler jobb.
IT-branschen är en av flera som har det kämpigt, men även där finns yrken som genererar fler och fler jobb.

När ekonomin är trög är det alltid intressant att titta på vilka branscher som tuggar på i vanlig takt, och vilka som upplever ett markant ras som i sin tur leder till konkurser, uppsägningar och färre jobb.

På internationellt håll har exempelvis mängder av anställda på stora techbolag förlorat jobbet i USA till följd av varsel. I Sverige kom det nyligen rapporter från regeringen att sysselsättningsgraden minskar och att de räknar med 40 000 fler arbetslösa nästa år.

Den senaste datan från Jobbland ger en klar inblick i arbetsmarknadens polaritet: Den avslöjar inte bara vilka branscher som har det absolut tuffast just nu, utan också de yrken som trots omständigheterna fortsätter att vara rika på jobbmöjligheter.

Kraftig minskning i lediga jobb: Branscherna som tappat mest

Statistiken visar överlag en kraftig tillbakagång i antalet lediga jobb jämfört med motsvarande period förra året – ett flertal branscher har minskat så mycket som över 50 procent.

Kategorier med störst minskning i antalet utannonserade tjänster på Jobbland under oktober 2023 jämfört med oktober 2022.

1. Marknadsföring, media och kommunikation (-62 %)

2. Ekonomi och juridik (-57 %)

3. Teknik (-57 %)

4. Bygg och anläggning (-55 %)

5. Data och IT (-54 %)

6. Kundtjänst (-51 %)

7. Hälso- och sjukvård (-50 %)

8. Socialt arbete (-46 %)

9. Utbildningssektor (-42 %)

10. Industri och tillverkning (-41 %)

I hårda ekonomiska tider brukar företag inte direkt vilja budgetera för utökade satsningar på annonsering och liknande. På så sätt är det inte särskilt förvånande att marknadsföring, media och kommunikation är den branschkategori som har minskat mest av alla.

Inom kategorin teknik är det främst den övergripande yrkesbenämningen ingenjör som har sett en negativ förändring i antalet annonserade jobb. Bäst går mer specialiserade roller, exempelvis automationsingenjör och elkraftsingenjör. 

Även IT-branschen har det kämpigt för tillfället. Konsultjobb utgör en betydande del av arbetet inom denna industrin, och tuffa ekonomiska tider kan bli extra märkbart för just konsulter. När vi tittar närmare på statistiken är det framför allt olika roller som utvecklare – mjukvaruutvecklare och systemutvecklare för att nämna några – som har haft en kraftig negativ utveckling, medan systemtestare däremot uppvisar den tydligaste positiva kurvan.

En annan sektor som det har talats en hel del om under det senaste året är byggindustrin, där varslet ökade rejält under första halvan av 2023. När det gäller antalet lediga jobb tillhör yrken som montör, arbetsledare, snickare och elektriker de största förlorarna inom kategorin i relation till föregående år. Samtidigt gör arbetsmiljötekniker, kyltekniker, plåtslagare och industrielektriker blygsamma ökningar.

Lista: Jobben som trotsar trenden och bara ökar

Trenden är tydlig: jobben minskar och det i rask takt. Samtidigt ligger många av de industrier som har minskat allra kraftigast fortfarande på en hög nivå sett till antalet lediga positioner. Dessutom finns det en hel del yrken som tvärtom erbjuder fler och fler jobb.

Yrken med störst ökning i antalet utannonserade tjänster på Jobbland under oktober 2023 jämfört med oktober 2022.

1. Project manager – Administration (+269 %)

2. Operatör – Industri och tillverkning (+74 %)

3. Undersköterska – Hälso- och sjukvård (+55 %)

4. Systemtestare – Data och IT (+50 %)

5. Säljare – Försäljning (+46 %)

6. Fältsäljare – Försäljning (+27 %)

7. Innesäljare – Försäljning (+18 %)

8. Rekryterare – Administration (+17 %)

9. Sales account manager – Försäljning (+16 %)

10. Lagerarbetare – Industri och tillverkning (+10 %)

Project manager är uppenbarligen ett yrke som är eftertraktat i dessa tider, då det ligger i topp med en ökning långt större än resterande. I övrigt är det försäljningsrelaterade yrken som dominerar listan. Att så många försäljningsjobb inte kräver omfattande erfarenhet öppnar dörrar för personer som kanske nyligen har blivit uppsagda och söker nya möjligheter.

En möjlig positiv indikation för arbetsmarknaden är annars att rekryterare överraskande nog återfinns bland topp tio. Dess närvaro på listan visar att många företag och organisationer fortfarande aktivt söker efter ny arbetskraft trots att ekonomin är utmanande.

Ett annat intressant yrke som tar plats är systemtestare, vars efterfrågan tycks öka mer och mer i takt med nya teknologiska innovationer. Yrket brukar intressera personer med en förkärlek för teknik och problemlösning.

Sammanfattningsvis visar vissa sektorer och typer av jobb en oväntad motståndskraft och anpassningsförmåga i svåra tider, medan andra traditionellt starka områden fortsätter att växa.

"Även om det kan vara en utmaning att möta denna verklighet som arbetssökande, finns det många sätt att förbättra dina chanser att hitta ditt nästa drömjobb. Ett sätt att sticka ut är att fokusera på prestationer och resultat mer än kompetens. Fokuserar man på enbart kompetens blir det svårt att utmärka sig bland sökande med samma bakgrund. Så var i stället specifik när det gäller dina prestationer!"
Anita Rae, Head of Business på Jobbland

Metodik 

För vår analys av förändringar i antalet lediga jobb inom olika branscher och yrken under det senaste året har Jobblands interna data från oktober 2023 och motsvarande period i fjol använts.

I listan med branschernas procentuella förändring exkluderade vi de kategorier där antalet jobb var under 1 000 vid båda jämförelsetillfällena (oktober 2022 och oktober 2023). När vi undersökte vilka yrken som hade den största procentuella ökningen, uteslöt vi de som hade färre än 500 jobb i oktober 2022. Notera att en enskild jobbannons kan klassificeras under fler än en kategori.

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

Svenskar vill inte fuska med CV:t – fler ratar AI när de söker jobb27.6.2024 09:50:39 CEST | Pressmeddelande

Åtta av tio svenskar har aldrig använt AI när de sökt jobb, det visar statistik från Jobbsökarstudien 2024 gjord av Jobbland. Den nya tekniken anses vara fusk och att ansökan blir för opersonlig. ”AI kommer att förändra rekryteringsmarknaden. Hur fort det kommer att gå beror på oss människor och hur vi lär oss använda verktyget”, säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

Så kan Sverige tolka direktivet om lönetransparens10.6.2024 09:23:59 CEST | Pressmeddelande

Lön är en känslig fråga på arbetsmarknaden, samtidigt är det en av de viktigaste faktorerna när vi vill byta jobb. Nu har utredningen om genomförande av lönetransparensdirektivet publicerats, vilken föreslår att jobbsökare ska få information om lönen i tid för att en informerad löneförhandling ska kunna ske. Direktivet ska minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. “Lönetransparens bidrar till lika lön för likvärdigt arbete.” säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye