Ny undersökning: Fler lockas av lönetransparenta jobbannonser
Den som söker eller har sökt jobb vet säkert hur det är att inte ha en aning om vilken lön man kan förvänta sig att bli erbjuden. Arbetsgivare skulle dock få fler sökande till sina utannonserade tjänster med lönetransparens i jobbannonserna – det visar en ny undersökning från Jobbland.

I många fall specificeras varken lönekrav från den ansökande eller ungefärlig lön för uppdraget i ett tidigt skede av anställningsprocessen. Visar det sig senare att båda parterna är långt ifrån varandra i sina förväntningar gällande lön kan det lätt konstateras att en hel del tid har ödslats. Skulle arbetsgivare göra sig själva en tjänst genom att ange lön redan i platsannonsen?
De skäl som ofta nämns till att företag håller löner hemliga i sina jobbannonser är att de är rädda för att det annars skulle kunna skada deras konkurrenskraft inom branschen i fråga, samt att det kan orsaka irritation bland befintliga anställda. Alltmer tyder dock på att en sådan hållning i själva verket hämmar arbetsgivare och i stället leder till att de går miste om potentiella sökande.
Lönetransparens ökar mångfalden
En studie från LinkedIn visar att lönen är den viktigaste faktorn i en arbetsbeskrivning, och en talesperson för WeMaintain sa till BBC Worklife 2021 att övergången till lönetransparens i deras jobbannonser resulterade i en större mångfald bland de sökande. Enligt JobSite.co.uk får jobbannonser utan lönetransparens 25–35 procent färre ansökningar jämfört med de som innehåller en angiven lön.
Med detta i åtanke genomförde vi en undersökning med fler än 1 000 personer i olika åldrar och skeden av karriären. Syftet var att ta reda på hur mycket lönetransparens betyder för dem – både på arbetsplatsen och när de söker nytt jobb.
Lönen tredje viktigast för arbetssökande
De tre viktigaste sakerna för de som överväger ett nytt jobb är arbetsbeskrivningen (54 %), platsen (53 %) och lönen (45 %).

Även om lönen hamnar på tredje plats, varierar graden av betydelse mellan kön och olika åldersgrupper. Kvinnor (47 %) var snäppet mer benägna än män (44 %) att ange lönen som den viktigaste faktorn när de söker jobb.
18–24-åringar är den åldersgrupp som mest sannolikt prioriterar lön vid jobbsökande, då hälften av dem angav lönen som mest betydande. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att yngre personer generellt sett tenderar att söka jobb som betalar mer framför andra faktorer, utan undersökningen visar också att under 18 är den åldersgrupp som är minst benägen att välja lönen som en av de viktigaste faktorerna.
Fler kvinnor än män vill se lönen angiven i jobbannonsen
På frågan om de skulle vilja se att lönen anges direkt i platsannonsen svarade 57 procent av de tillfrågade ”ja”. Knappt hälften av männen sa ja till lönetransparens i jobbannonser, medan 63 procent av kvinnorna gjorde det.

Detta tyder på att lönetransparens också är ett steg i rätt riktning för könsinkluderande jobbannonser. Forskning under 2022 av HEC Paris Business School antyder nämligen att en förskjutning mot mer allmän lönetransparens på arbetsplatsen hjälper till att minska löneskillnaderna mellan könen.
Lönetransparent jobbannons = fler sökande
65 procent av de svarande i vår undersökning uppgav att sannolikheten att de skulle söka en position ökar om lönen är angiven i jobbannonsen.

Sannolikheten att söka ett jobb ökade för alla demografiska grupper när lönen var specificerad – 69 procent av kvinnorna sa att de skulle vara mer benägna att söka en sådan platsannons medan motsvarande siffra för männen var 61 procent.
50–64-åringar var den åldersgrupp som sade sig vara mest benägen att söka en jobbannons med angiven lön (67 %), medan yngre människor verkar ha en högre tolerans för avsaknad av lönetransparens.

Är svenskar bekväma med lönetransparens?
Om varken arbetsgivaren eller den sökande väljer att delge lönepreferenser i ett tidigt skede av ansökningsprocessen finns det risk för slöseri med tid och förväntningar för båda parter. Men hur bekväma är vi svenskar med att ange löneförväntningar för en potentiell arbetsgivare?
Totalt 30 procent av de tillfrågade i vår undersökning sa att de skulle uppleva det som antingen svårt eller ganska svårt att tillkännage sina löneförväntningar när de ansöker om ett jobb, och 24 procent har aldrig tidigare uppgett det i sin ansökan.

Vad tycker anställda om lönetransparens inom det egna företaget?
En anledning som ofta nämns till att företag inte anger lönen i sina platsannonser är att de vill undvika missnöje bland befintliga anställda. Vår undersökning tyder på att det kan finnas visst fog för den oron.
Respondenterna var mest benägna (40 %) att svara nej på frågan om de skulle föredra att samtliga löner på företaget var allmän kännedom för de anställda. En knapp tredjedel (32 %) av de tillfrågade sa att de skulle gärna se att dem själva och alla deras kollegor på företaget fick uppge vad de tjänar. Endast åtta procent skulle vilja se samma nivå av transparens för sina kollegor, men är samtidigt inte bekväma med att delge andra information om sin egen lön.

Om lönen är så konkurrenskraftig – varför offentliggör inte arbetsgivaren den?
Termen konkurrenskraftig tycks ofta, på platsannonsspråk, vara synonym med bristande information om hur mycket lönen faktiskt ligger på. Företag utgår möjligen från att förekomsten av konkurrenskraftig bidrar till att försäkra arbetssökande om att de söker en rättvist kompenserad roll. För att den arbetssökande ska känna sig trygg i det förutsätter det dock en viss förkunskap om yrket och branschen i fråga.
Utöver vår undersökning om lönetransparens analyserade vi också nyligen listade jobbannonser för att fastställa på vilka platser (i såväl Sverige som runt om i världen) det är vanligare att företag annonserar lönen som just konkurrenskraftig.
Flest ”konkurrenskraftiga” platsannonser i Uppsala
I nio av de tio mest befolkade svenska storstadsområdena beskrivs lönen som konkurrenskraftig i fler än var tjugonde jobbannons. Uppsala är den stad där detta förekommer mest – i nästan 10 procent av jobbannonserna.
Med bara knappt 50 av 1 000 (jobbannonser i vilka konkurrenskraftig nämns) är Stockholm den svenska storstad där det är minst sannolikt att den här typen av terminologi används i platsannonerna.

Internationellt används denna terminologi tämligen ofta i jobbannonser på engelska. Från den globala listan med 36 OECD-länder som vi analyserade, beskrevs lönen som konkurrenskraftig i 39 av 1 000 platsannonser.

Länderna i vilka det var vanligast att sälja in löner som konkurrenskraftiga var i tur och ordning Grekland (198 per 1 000), Slovenien (197 per 1 000) och Estland (177 per 1000).
Metodik
Jobbland kartlade 1 009 svarande i juli 2022 i frågor relaterade till lönetransparens. Den demografiska uppdelningen av svarande var som följer:
– Kön: 64 % kvinnor, 35 % män, <1 % övriga eller ej besvarat
– Åldersintervall: 6 % under 18, 21 % 18–24, 12 % 25–34, 27 % 35–49, 33 % 50–64, 0,6 % 65 eller äldre
– Sysselsättning: 45 % heltid, 23 % arbetslösa, 17 % deltid, 9 % student, <1 % föräldralediga eller frilans
Vi analyserade också LinkedIn-jobbannonser för omnämnanden av konkurrenskraftig lön i juni 2022 i alla OECD-länder.
Kontakter
Jonathan BjörkmanPR & Content Manager
jonathan@jobbland.seOm oss
Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.
Följ Jobbland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jobbland
Glädjebesked för svenska ungdomar: Antal lediga sommarjobb har ökat i år14.4.2025 13:05:59 CEST | Pressmeddelande
Som ung kan ett sommarjobb ge värdefull erfarenhet och en första möjlighet för många att tjäna sina egna pengar. Och i år ser möjligheterna extra goda ut. Enligt Jobblands senaste kartläggning har antalet utannonserade sommarjobb ökat i jämförelse med förra året, och i dagsläget finns 9 154 sommarjobb att söka runt om i Sverige.
Duunitori Group tar ett stort steg mot internationell rekrytering – ”Ett ovärderligt tillskott”8.4.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Duunitori Group samarbetar med det globala nätverket för rekrytering: The Network. Det nya partnerskapet kommer att gynna organisationer över hela världen.
Två av fem svenskar vill ha mer än fyra procent i löneökning24.3.2025 14:24:04 CET | Pressmeddelande
Under våren är det många svenskar som kliver in i löneförhandling med sin chef. Och många har höga förväntningar. Nya siffror från en Sifo-undersökning på uppdrag av Jobbland visar att två av fem svenskar kliver in med en förväntansbild på att få fyra procent eller mer i löneökning.
Kraftigt minskad efterfrågan på arbetsmarknaden13.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter en positiv utveckling i januari dök arbetsgivarnas efterfrågan på ny personal i februari, det visar Jobbindex från Jobbland. Störst är tappen i storstäderna och inom handeln. – Vi som hoppats på en vändning är besvikna, säger Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland.
Rekryterarnas hemlighet: det är viktigast när vi anställer20.2.2025 14:18:14 CET | Pressmeddelande
Många oroar sig för att inte ha tillräcklig erfarenhet eller rätt utbildning. När rekryterarna listar sina viktigaste faktorer för rekryteringsbeslut är det dock motivation, gruppdynamik och framtida potential som hamnar i topp. Det visar Jobblands nationella rekryteringsundersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum