Linköpings kommun

Åtgärder för en budget i balans

Dela

Linköpings kommun behöver minska kostnaderna inom social- och omsorgsnämndens ansvarsområde med cirka 120 miljoner kronor under 2024 för att få en budget i balans.

Social- och omsorgsnämnden har en budget på cirka 1,8 miljarder kronor och en stor verksamhet som bedrivs av Socialförvaltningen.

– Vi är nu i ett läge där vi behöver minska våra kostnader för att få en budget i balans. Vi har haft en generös verksamhet men vi måste ställa om och ännu mer prioritera lagstadgad verksamhet. Samtidigt måste vi också ställa om socialtjänstens uppdrag. Det innebär att vi kommer att titta på både nivåer och omfattning av insatser, men vi kommer fortsatt att ha en bra socialtjänst, säger ordföranden i social- och omsorgsnämnden Annika Krutzén (M).

De största anledningarna till det underskott som påverkar 2024 års verksamhet är en ökad kostnad för dygnsplaceringar för barn och unga kopplat till gängkriminalitet och en ökad kostnad för insatser inom LSS.

På social- och omsorgsnämndens sammanträde den 28 mars ska nämnden ta ställning till förslag på kostnadsminskningar som Socialförvaltningen har tagit fram inom tre områden. De största minskningarna föreslås inom området "Effektivare verksamhet”.

– Vi behöver även förändra sättet som vi genomför vårt uppdrag på. Vi kommer att behöva arbeta ännu mer förebyggande och med insatser på hemmaplan. I den nya socialtjänstlagen som väntas träda i kraft 2025 är ett av fokusen just det förebyggande arbetet. En annan del i detta är en effektivare schemaplanering inom bland annat LSS-boenden samt en effektivisering av förvaltningens lednings- och stödfunktioner, säger socialdirektör Yvonne Thilander.

Området “Effektivare verksamhet” minskar kostnaderna med cirka 48 miljoner kronor.
Förslaget innebär effektivare schemaplanering och en minskning av bemanningskonsulter. En ny förvaltningsorganisation från den 1 januari 2024 möjliggör en effektivisering av stöd- och ledningsresurser.  Ett annat förslag på åtgärd är att upphandla personlig assistans som är en LOV-verksamhet (lagen om valfrihetssystem). Det skulle innebära att de brukare som väljer kommunen som utförare får den utförare som kommunen har upphandlat. I detta område ingår även ett redan fattat beslut om att lägga ner HVB Hagaberg för ensamkommande barn och istället använda jourhem och stödboenden för att tillgodose målgruppens behov.

Området “Hemmaplanslösningar för barn och unga” minskar kostnaderna med 32 miljoner kronor.
Utgångspunkten för socialtjänstens arbete för barn och ungdomar ska vara att möta behoven i barnens hemmiljö och undvika placering. Förslaget ska korta ner tiden som ett barn eller ungdom är placerat, och minska antalet placeringar på främst HVB-hem. Kostnaden för en placering per dygn på HVB-hem är i snitt drygt 5 000 kronor.

Området “Omställning av socialtjänstens uppdrag” minskar kostnaderna med 23 miljoner kronor.
Förslaget innebär en omställning av uppdraget både vad gäller nivå och omfattning, bland annat en avveckling av de öppna verksamheterna Reaktiva och Lotsen, som inte är lagstadgade. I förslaget ingår också att anpassa områdesteamen som föreslås integreras  tillsammans med annat förebyggande arbete inom Nära socialtjänst.

–  Vi tittar på om det går att erbjuda alternativa lösningar för de brukare som påverkas av att Lotsen och Reaktiva föreslås avvecklas. Alla kommer ges möjlighet till samtal. Det kan också vara så att personer redan har andra insatser som de har rätt till, säger Yvonne Thilander.

Fotnot: I augusti 2023 fattade social- och omsorgsnämnden beslut om en åtgärdsplan som minskar kostnaderna med cirka 19 miljoner under 2024 och som ingår i den totala summan på 120 miljoner. 

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye