Strängnäs stift

Strängnäs stift får sin första klimatstig

Dela

Söndagen den 28 april invigs Strängnäs stifts första klimatstig. Syftet är att sprida förundran över naturen, kunskap och engagemang om klimatet. Klimatstigen finns i Barnens skog på Strängnäs stifts skogsfastighet Tovsund utanför Vrena.

Klimatängeln Pax guidar runt klimatstigen i Barnens skog i Vrena
Klimatängeln Pax guidar runt klimatstigen i Barnens skog i Vrena Illustration: Emma Johansson Skara stift

Klimatstigen är en upptäcktsresa för barn som får lära sig mer om naturen, klimatet och sin egen påverkan på jordklotet, samt hur vi kan vara medskapare i skapelsen. Längs vägen får barnen lösa olika uppgifter och utforska sina klimatkänslor guidade av klimatängeln Pax och hans vän, biet Pollinis.

Biskop Johan Dalman citerar Blomsterkungen Carl von Linné: "Jag såg den oändlige allvetande och allsmäktige Guden på ryggen, då han gick fram, och jag hisnade! Jag spårade efter Hans fotsteg över naturens fält och märkte utur vart enda, även i dem jag näppeligen kunde skönja, en oändelig vishet och makt, en outrannsakelig fullkomlighet."

– Carl von Linnés berömda ord har en vän i svenskens hjärta. Upplevelsen av att möta Gud, ana Guds tilltal i det gröna, känner väldigt många av oss igen. Därför ska det bli spännande och lustfyllt att få göra fler av dessa upptäckter med hjälp av den nya klimatstigen i Stigtomta-Vrena församling. Och så hedrande att få inviga den! Tror självaste Linné önskat att han fått haka på! säger biskop Johan Dalman.

Konceptet med klimatstig har tagits fram av Skara stift inom ramen för Svenska kyrkans färdplan för klimatet, och svarar mot färdplanens mål att bidra till den värderingsförändring som är nödvändig för att kunna göra en klimatomställning.

– I tider av klimatkris och förluster av biologisk mångfald behöver vi alla vara med och bidra. Vi hoppas att klimatstigen kan bidrar till att ge barnen kunskap och hopp för än bättre framtid på ett kreativt och konkret sätt, säger Emilia Bergius, miljö- och hållbarhetssamordnare på Strängnäs stift.

Klimatstigen finns i Barnens skog i Vrena, fastighet Tovsund 1:1. Barnens skog är Sveriges första kyrkoreservat och fastigheten förvaltas av Prästlönetillgångar i Strängnäs stift.

– Svenska kyrkan har en hög ambitionsnivå vad avser klimatarbetet. Som förvaltare av Prästlönetillgångarna i Strängnäs stift känns det väldigt roligt och meningsfullt att anlägga klimatstigen i kyrkoreservatet Barnens kyrkskog i Vrena. Att anlägga en klimatstig för barn och unga är ett sätt att öka kunskapen men också möta den oro som kan finnas. Vi hoppas att klimatstigen kommer att bli välbesökt! säger Petra Odén, egendomsförvaltare på Prästlönetillgångar i Strängnäs stift

Media är välkomna att närvara. Biskop Johan Dalman, egendomsförvaltare Petra Odén samt miljö- och hållbarhetssamordnare Emilia Bergius kommer att finnas på plats.

28 april, kl. 15.00. Biskop Johan klipper bandet och sedan går vi premiärrundan tillsammans innan det erbjuds fika, och ansiktsmålning för barnen. Vi får också lyssna till Vrena barnkör.

Vägbeskrivning
Parkering sker vid Vrena kyrka, 611 73 Vrena. Därifrån finns vägvisare till Barnens skog. Se bilaga.

Barnens skog är ett fyra hektar stort område i Vrena. I reservatet växer bland annat hasselticka, skägglav och tallört. Holkar har satts upp för fåglar och fladdermöss.

Läs mer om Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye