1 000 personer kan bli civilpliktiga inom elförsörjningen
Vid utgången av 2028 kan Sverige ha cirka 1 000 inskrivna civilpliktiga inom elförsörjningen. Under 2025 beräknas de första utbildningarna av civilpliktiga kunna genomföras.
Svenska kraftnät fick i oktober 2023 i uppdrag att analysera behovet av civilplikt inom elförsörjningen. I uppdraget har ingått att lämna förslag på åtgärder som behövs för att individer som redan har relevant kompetens ska kunna skrivas in för civilplikt inom elförsörjningen. Uppdraget har bedrivits i nära samverkan med ett brett urval av aktörer inom elförsörjningen samt berörda myndigheter.
− Aktiveringen av civilplikten inom elförsörjningen innebär en viktig första förstärkning av den personella förmågan till elförsörjningen under höjd beredskap, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef Elberedskap inom Svenska kraftnät.
Reparationsberedskap samt bemanning av vattenkraftstationer
Inom den nu aktiverade civilplikten är det två områden som bedömts som lämpliga. Det handlar främst om personer som ska reparera skadade elledningar och stationer men också tekniker för att kunna bemanna viktiga vattenkraftsanläggningar.
− Det här bidrar till att återställa elsystemets funktion efter ett angrepp samt upprätthålla elsystemets funktionalitet och den planerbara energiproduktionen vid höjd beredskap och ytterst krig, säger Ann-Sofie Fahlgren.
Kostnaderna för aktivering och genomförande av civilplikt inom elförsörjningen beräknas uppgå till cirka 34 mnkr år 2025 och cirka 60-65 mnkr per år under 2026-2028.
För Svenska kraftnät innebär återaktiveringen av civilplikt inom elförsörjningen ett nytt uppdrag. Ett liknande ansvar hade Svenska kraftnät fram till 2008.
Rapporten Redovisning av uppdrag om analys av civilplikt inom elförsörjningen finns att läsa eller hämta här.
Civilplikt inom elförsörjningen
Regeringen aktiverade i januari 2024 delar av civilplikten för elförsörjningen. Genom den nu aktiverade civilplikten ges en möjlighet att utbilda och krigsplacera personer som inte annars är verksamma inom elförsörjningen. Personer som har nödvändig grundläggande kompetens kan komma att utredas av Svenska kraftnät och bli aktuell för civilplikt. Om resultatet av utredningen visar att individen har nödvändig grundläggande kompetens och är lämplig för civilplikt får Plikt- och prövningsverket skriva in honom eller henne för sådan tjänstgöring, dock inte för civilplikt som omfattar längre grundutbildning än 60 dagar.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1250 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Sveriges nettoexport av el minskar25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport.
Ökade investeringar i stamnätet och en plan för flaskhalsinkomsterna26.2.2025 08:38:27 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät investerar nästan 57 miljarder kronor åren 2026-2028, i bland annat kapacitetsförstärkningar. Konkret riktar sig nätinvesteringarna till att både ersätta ledningar som når sin tekniska livslängd och för att möta en ökad elförbrukning.
Svenska kraftnät godkänner ökad kapacitet till elförbrukare25.2.2025 11:12:54 CET | Pressmeddelande
Investeringar i det svenska stamnätet ger resultat. Under förra året kunde Svenska kraftnät bevilja nya uttag till elförbrukare på sammanlagt 1 923 MW, vilket omräknat är tillräckligt mycket för att försörja tio mellanstora städer av Uppsalas storlek.
Första pusselbiten i Skånes långsiktiga nätutvecklingsplan är nu beslutad25.2.2025 08:49:51 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät har fattat beslut om genomförande av åtgärdspaket Skåne Syd. Det är det första av tre åtgärdspaket som planeras inom ramen för den långsiktigs nätutvecklingsplan för Södra Sverige. Skåne Syd ska säkerställa det långsiktiga elbehovet och möjliggöra anslutning av ny elproduktion.
Svenska sjökabeln NordBalt stöttar när Baltikum lämnar det ryska elsystemet7.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
På lördag kapar de baltiska staterna ledningarna till det stora ryska elsystemet. Över tio års förberedelser är då till ända. Men innan de kan koppla in sig på Kontinentaleuropas elsystem måste de klara ett antal tester.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum