M Sverige

Kör säkert och nyktert i påsk

Dela

Påsken är en av årets största högtider. Tyvärr är det också en högriskhelg för rattfylla. Riksförbundet M Sverige uppmanar till gemensamt ansvar för att stävja körning under påverkan av alkohol eller droger.

– Påsken är värd att fira. Men väljer du att dricka alkohol till påskmiddagen får du låta bilen stå kvar. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

När man ska köra bil ska man vara nykter och utvilad. Om du har druckit alkohol kvällen innan, är det säkrast att över huvud taget inte köra bil dagen efter.

– Genom att välja alternativa transportlösningar som samåkning, kollektivtrafik eller taxi kan vi alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Uppmana vänner och familj att vara medvetna och agera som bollplank för varandra. Erbjud övernattning om du tar emot gäster, säger Heléne Lilja.

Så kan du bidra till en nykter påsktrafik:

  • Planera logistiken kring påskfirandet. Om alkohol kommer att förtäras är det säkrast att redan innan ha ordnat med transport.
  • Ge stöd till bekanta: Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Ingrip om någon riskerar att köra rattfull.
  • Skapa en trygg kultur: Förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol.
  • Använd alkomätare för att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen. Mätaren måste dock vara nykalibrerad under det senaste året. Tänk dock på att andra effekter som trötthet också påverkar körförmågan.


–  Risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i påsktrafiken. Vi alla har ett ansvar att hålla vägarna säkra. Det kan man göra genom att inte köra om man är trött eller påverkad, säger Heléne Lilja.

Nyckelord

Kontakter

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Så kör parkeringsbolagen över konsumenterna25.4.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande

Vid parkering i stadsmiljö uppstår ofta komplicerade situationer som ibland förorsakas av tekniska fel hos parkeringsautomater eller av avsaknad av korrekt och tydlig information om parkeringsregler. Detta orsakar problem och förvirring, men enligt svensk lagstiftning och rättstillämpning läggs ett mycket stort ansvar på bilföraren som parkerar när det gäller att följa parkeringsanvisningar och regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye