RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet

Dela

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet.
- Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan januari 2023 hanterat ett flertal ärenden gällande fusk och oegentligheter inom sjukvårdssystemet. Det rör sig både om ekonomiska oegentligheter samt bristande följsamhet till avtal. Det har visat att möjligheterna till sanktioner och vite är mycket begränsade i Västra Götaland.
- Som exempel kunde endast en administrativ avgift om 90 000 kronor tas ut när nämnden valde att häva avtalet med en vårdaktör efter att det framkommit att man fått 85 miljoner kronor i ersättning utan att kunnat visa på att vården hade utförts, säger nämndens ordförande My Alnebratt (S).

Nu föreslår Rödgrön ledning att införa en sanktionsklausul som ska öka möjligheten att kräva ekonomiska sanktioner vid avtalsbrott. Dessutom har beloppen som kan tas ut i vite höjts och är kopplade till hur mycket vårdgivaren får i ersättning av regionen.
- Det här är en viktig del i vårt arbete att stoppa välfärdskriminaliteten i vårt sjukvårdssystem. Beslutet är ett betydande steg för att säkerställa en sund och rättvis vårdsektor där medborgarnas välfärd inte äventyras av oegentligheter, säger My Alnebratt (S), Rödgrön ledning. 

Beslutet som Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås fatta är ett viktigt steg för att begränsa risken för välfärdskriminalitet, och mot att garantera en hög kvalitet och tillgänglighet inom vården för alla invånare i Västra Götalandsregionen.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye