RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet

Dela

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet.
- Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan januari 2023 hanterat ett flertal ärenden gällande fusk och oegentligheter inom sjukvårdssystemet. Det rör sig både om ekonomiska oegentligheter samt bristande följsamhet till avtal. Det har visat att möjligheterna till sanktioner och vite är mycket begränsade i Västra Götaland.
- Som exempel kunde endast en administrativ avgift om 90 000 kronor tas ut när nämnden valde att häva avtalet med en vårdaktör efter att det framkommit att man fått 85 miljoner kronor i ersättning utan att kunnat visa på att vården hade utförts, säger nämndens ordförande My Alnebratt (S).

Nu föreslår Rödgrön ledning att införa en sanktionsklausul som ska öka möjligheten att kräva ekonomiska sanktioner vid avtalsbrott. Dessutom har beloppen som kan tas ut i vite höjts och är kopplade till hur mycket vårdgivaren får i ersättning av regionen.
- Det här är en viktig del i vårt arbete att stoppa välfärdskriminaliteten i vårt sjukvårdssystem. Beslutet är ett betydande steg för att säkerställa en sund och rättvis vårdsektor där medborgarnas välfärd inte äventyras av oegentligheter, säger My Alnebratt (S), Rödgrön ledning. 

Beslutet som Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås fatta är ett viktigt steg för att begränsa risken för välfärdskriminalitet, och mot att garantera en hög kvalitet och tillgänglighet inom vården för alla invånare i Västra Götalandsregionen.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye