M Sverige

Kör med ägg under pedalen i påsk

Dela

Under påsken är trafiken intensiv och det blir trångt på flera vägar. Många åker till släkten eller fjällen och man bör räkna med att det finns risk för köer. Det gäller att köra lugnt och planera sin resa väl.

– Påsken är en farlig tid i trafiken då antalet dödsolyckor ökar med cirka 40 procent. Väglaget kan vara besvärligt om temperaturen växlar från plus till minus och kombinationen av stress, hala vägar och mycket trafik ökar risken för svåra olyckor, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Ska man åka en längre sträcka bör man planera resan i förväg. Undersök var det finns lämpliga rastplatser, mackar eller  restauranger.

–Ta gott om tid på dig och planera in några pauser längs vägen. Att komma tryggt fram är viktigare än att komma precis i tid. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar, säger Tony Gunnarsson.

Det kommer att vara mycket trafik ut från städerna på skärtorsdagen, då skaderisken också är som störst. Blir det halt i påsktrafiken ska man komma ihåg att många redan har bytt till sommardäck, vilket ökar risken för halkolyckor.

10 tips för säker körning under påsken:

  • Kontrollera däckens lufttryck innan du åker i väg.
  • Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.
  • Anpassa hastigheten till väglaget. Undvik onödiga omkörningar.
  • Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar. Åker man elbil bör man planera sin laddning.
  • Kontrollera alla lampor före avfärd. Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.
  • Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
  • Ta med bogserlina och startkablar.
  • Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
  • Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
  • Acceptera att resan kan ta tid. Ha inte en sluttid när ni ska vara framme.

Vägar med hög belastning i påsk:

E45 Grums–Östersund

E22 Norrköping–Kalmar

E4 runt Jönköping och Stockholm–Sundsvall

E18 Stockholm–Enköping

RV70 Enköping–Dalarna

RV66 mot Sälen

RV83/84 fjällvägen: Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge

RV26 Jönköping–Vansbro

E16 och RV 69 Gävle–Dalarna

E14 Sundsvall–Åre

Nyckelord

Kontakter

Riksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Så kör parkeringsbolagen över konsumenterna25.4.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande

Vid parkering i stadsmiljö uppstår ofta komplicerade situationer som ibland förorsakas av tekniska fel hos parkeringsautomater eller av avsaknad av korrekt och tydlig information om parkeringsregler. Detta orsakar problem och förvirring, men enligt svensk lagstiftning och rättstillämpning läggs ett mycket stort ansvar på bilföraren som parkerar när det gäller att följa parkeringsanvisningar och regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye