Jönköpings kommun

Socialtjänsten stärks för att möta behov hos barn och unga

Dela

Socialtjänstens verksamhet inom barn och ungdom ska bli bättre. För att skapa en mer hållbar arbetssituation och organisation blir därför tre lokalkontor nu omformade till sex olika enheter. Fler socialsekreterare, arbetsledare och chefer har anställts.

Kvinna sitter vid ett bord och pratar med en liten flicka.
Johnér bildbyrå

- Nya samhällsutmaningar i kombination med att det vilar ett allt större ansvar på den kommunala barn- och ungdomsvården har medfört att arbetet blivit mer komplext och då måste vi anpassa vår organisation, säger Sofia Lager Millton, områdeschef inom individ- och familjeomsorgens område barn och ungdom.

Under 2021 gjorde socialtjänsten flera Lex Sarah-anmälningar då köerna med barn och unga som behövde stöd växte. Ärenden hanns därför inte med i tid. Den främsta orsaken var ett ökat antal ärenden kombinerat med bemanningssvårigheter. Därför beslutades det om en översyn av organisationen.

Det arbetet genomfördes under 2022 och 2023 och mynnade ut i ett utvecklingsarbete som syftar till att ge medarbetare och chefer bättre förutsättningar i arbetet med barn, unga och deras familjer.

Förändringen innebär i korthet att det skapats bättre förutsättningar att ge barn och ungdomar samt deras vårdnadshavare bättre stöd. Bland annat organiseras arbetet i mindre enheter där tre lokalkontor har blivit sex enheter. Fler socialsekreterare, arbetsledare, enhetschefer och en områdeschef har anställts, ett säkerhetsteam har inrättats, en gemensam grund för arbetet har implementerats och en plan för organisering av första linjens myndighetsutövning i de fyra prioriterade områdena har arbetats fram.

- Ett närmare ledarskap ger socialsekreterarna bättre stöd i arbetet. Vi arbetar med människor i svåra livssituationer. Det är utmanande och ställer stora krav och då blir det fel ibland. Med ett nära ledarskap och medarbetare som lyfter saker som inte hanterats korrekt, finns möjligheten att analysera och åtgärda det som inte blivit bra, säger Anna Sohlberg, även hon områdeschef inom individ- och familjeomsorgens område barn och unga.

Den som behöver stöd vänder sig precis som tidigare till mottagningen via kommunens växel på 036-10 50 00.

Nyckelord

Kontakter

Sofia Lager Milton
Områdeschef, individ- och familjeomsorgen, barn och ungdom
Tel: 036-10 71 90
sofia.lager-millton@jonkoping.se

Anna Sohlberg
Områdeschef, individ- och familjeomsorgen, barn och ungdom
Tel: 036-10 54 21
anna.sohlberg@jonkoping.se

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye