Kraftig ökning av larm kring värmeslag, ormar och getingar
Det är inte enbart de omfattande skogsbränderna som är en konsekvens av den varma, torra sommaren. Vårdärenden som beror på värmen samt djur- och insektsbett har också ökat kraftigt, i vissa fall mångdubblats.

Denna sommar har det inkommit 101 värmerelaterade vårdärenden (i kategorin hypertermi) till nödnumret 112. Det är en fyrdubbling jämfört med året innan då motsvarande siffra var 25. På samma sätt har antalet 112-anrop om djur- och insektsbett (främst getingar och huggormar) nästan fördubblats, från 115 till 219 stycken. Antalet ärenden i kategorin ”Räddning, brand ute” har förstås också ökat kraftigt, från 2 255 förra året till 5 240 i år. Även larm kring drunkningstillbud och larm om båtolyckor har ökat något i jämförelse med året innan. För drunkningstillbuden ökade antalet larm från 234 till 264, och larm om båtolyckor steg från 95 till 106. Samtliga siffror gäller perioden 1 juni – 25 juli.
– Samtalen till 112 ökar generellt vid vackert väder. Men sommarens extrema värme och torka leder alltså till allvarliga konsekvenser som sträcker sig utöver de pågående skogsbränderna, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning.
- En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, fortsätter Kenny Lorentzon. Det är också bra att ha sin telefon till hands så att man snabbt kan larma om olyckan är framme.
Tre saker att tänka på om du ringer 112 i en nödsituation:
1. Ta reda på var du är
SOS Alarm har idag inte laglig rätt att se din exakta position när du ringer från en mobiltelefon. Det gör att du behöver ta reda på var du är så att du snabbt kan förmedla det till SOS-operatören. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app där du lätt kan hitta koordinater till din smartphone.
2. Stå kvar på platsen, ta reda på vad som verkligen har hänt.
SOS Alarm behöver exempelvis veta vad som har hänt, hur många personer som är skadade eller hur omfattande en brand är för att kunna skicka rätt hjälp. Går du vidare och ringer i farten utan att kunna svara blir det svårt för SOS Alarm att bedöma läget och dimensionera insatsen.
3. Svara på operatörens frågor
När du ringer 112 är SOS Alarms ögon på platsen. Operatören ställer många frågor för att kunna förmedla så mycket information som möjligt till ambulans eller räddningstjänst som är på väg. Det gör att de kan förbereda sig och arbeta mer effektivt på plats. SOS-operatören larmar ut hjälpen samtidigt som han eller hon fortsätter att ställa frågorna, så det innebär ingen fördröjning.
Kontakter
PresskontaktSOS Alarms presstjänst
Tel:08-205 307press@sosalarm.seSOS Alarm verkar för ett tryggare Sverige för alla
SOS Alarm har en unik verksamhet. Vi vet hur Sverige mår, i realtid. Dygnet runt, året om hanterar vi larm och koordinerar hjälpresurser vid olyckor, kriser och störningar. På uppdrag av svenska staten ansvarar vi för nödnumret 112 och har en central roll i samhällets krisberedskap.
Genom vår tillgång till lägesbilder, information, avancerad teknik och effektiva system kan vi erbjuda ett tjänsteutbud och ett helhetsperspektiv inom larmhantering som ingen annan har. I nära samverkan med våra kunder och partners stärker vi den svenska trygghetskedjan.
SOS Alarm ägs av oss alla gemensamt – genom staten och alla Sveriges kommuner och landsting. Tillsammans skapar vi ett tryggare Sverige för alla, nu och i framtiden.
Följ SOS Alarm Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SOS Alarm Sverige AB
Året på nödnumret 112: Kortare svarstider och fler samtal om suicid6.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 inkom 3,7 miljoner samtal till nödnumret 112. Larmsamtalen om suicid ökade till totalt 24 800 stycken. Jämfört med året innan ökade kategorin med nära 30 procent. Samtidigt fick den som sökte akut hjälp via 112 svar rekordsnabbt. Svarstiderna på 112 blev de lägsta på över 10 år. Idag presenteras 112-rapporten som sammanfattar året hos SOS Alarm. Rapporten överlämnas till regeringen.
Säkerhetsarbetet inför Eurovision i Malmö tilldelas SOS Alarms 112-pris11.2.2025 15:21:56 CET | Pressmeddelande
2025 års 112-pris tilldelas Malmö stad, Polisen i Malmö och Sveriges Television för säkerhetsarbetet inför Eurovision Song Contest i maj 2024.
Påminnelse om pressinbjudan till 112-dagen 202510.2.2025 10:18:22 CET | Pressmeddelande
Välkommen till årets 112-dag där frågor om beredskap och samarbete under kris kommer att diskuteras.
Pressinbjudan till 112-dagen 20253.2.2025 09:59:08 CET | Pressmeddelande
Temat för årets upplaga av 112-dagen är Är Sverige redo för kris? Det militära och civila i Sverige försvaret står inför den största upprustningen i modern tid. För att uppnå ökad motståndskraft krävs nya arbetsmetoder och närmare samarbeten mellan det offentliga och civila samhällets aktörer. Hur ser Sveriges förmåga att hantera stora utmaningar, från samhällsstörningar till höjd beredskap och krig, ut? Är vi förberedda för att hantera det oväntade och hur kan myndigheter och näringsliv arbeta tillsammans för att möta nya hot?
Historiskt korta svarstider på nödnumret 11214.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nödnumret 112 har under 2024 haft en medelsvarstid på 6,6 sekunder - de lägsta svarstiderna på 12 år. Det är första gången under samma tidsperiod som målet om en svarstid på 8 sekunder uppnås.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum