RödGrön Ledning i Västra Götaland

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal

Dela

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag.  
- Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

Dalslands sjukhus, Bäckefors
Dalslands sjukhus, Bäckefors

Den demografiska utvecklingen och de geografiska utmaningarna spelar stor roll i frågan hur vi ska hantera närsjukhusen. Många har det långt till Trollhättan och Uddevalla och därför behöver vården omhändertas på ett annat sätt.  

- Från Rödgrön ledning ser vi att närsjukhusen ska fortsätta bedriva hälso- och sjukvård. Närsjukhusen behöver ett beslut som är kopplat till långsiktighet för att trygga invånarnas vårdbehov, säger Carina Örgård (V), vice ordförande i Strategiska Hälso- och sjukvårdsnämnden. 

För att få långsiktighet i arbetet beslutade nämnden idag om inriktningen kring hur vården ska omhändertas. Det ska ske genom dialog med NU-sjukvården, Närhälsan och berörda kommuner.  

Fyrbodal behöver en långsiktig utveckling av hälso- och sjukvården och hur närsjukhusen kan vara navet i arbetet med att samlokalisera och skapa gemensamma arbetssätt för den nära vården. Det kan gälla mobila team, gemensam bemanningsstrategi, digitalisering och konsultation.  
- Vi behöver ta fram ett inriktningsbeslut för att trygga nära vården i Fyrbodal och det behöver ske i dialog med berörda aktörer inom regionen och med kommunerna. Tillsammans vill vi se att regionen erbjuder en god och kvalitativ hälso- och sjukvård i Fyrbodal, säger Peter Sögaard (Mp), ledamot i Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Janette Olsson, Socialdemokraterna
Janette Olsson (S)
Ladda ned bild
Carina Örgård, Vänsterpartiet
Carina Örgård (V)
Ladda ned bild
Peter Sögaard, Miljöpartiet
Peter Sögaard (Mp)
Ladda ned bild
Dalslands sjukhus, Bäckefors
Dalslands sjukhus, Bäckefors
Ladda ned bild

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet26.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet. - Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye