”Körkortsturism” - Så här agerar Transportstyrelsen
Sveriges Radio Ekot har i flera inslag rapporterat om att det sker organiserade resor till Rumänien i syfte att byta in utländska körkort till rumänska körkort. De rumänska körkorten byts därefter in till svenska. Transportstyrelsen vill därför beskriva hur vi arbetar med frågan.

Det finns gemensamma bestämmelser inom EU och EES om att alla medlemsländer ska acceptera varandras körkort. Det innebär att ett körkort som är utfärdat i ett medlemsland är giltigt inom hela EES-området. Utöver detta kan respektive land också välja att godkänna inbyte från andra länder. Sverige accepterar inbyte från EES-länder samt från Schweiz, Japan, Färöarna, Storbritannien och Nordirland. Det finns EES-länder som accepterar inbyte från flera andra länder.
Får inte neka
Transportstyrelsen får inte neka utbyte av EES-körkort om körkortsinnehavaren uppfyller de formella kraven, det vill säga att det är ett giltigt körkort och innehavaren har sin permanenta bosättning i Sverige. Sverige får inte ifrågasätta ett annat medlemslands körkortsbedömningar. Frågan har prövats i EU-domstolen och utfallet har varit tydligt.
För att säkerställa att körkort inte byts in på felaktiga grunder har flera åtgärder vidtagits. Transportstyrelsen har:
- infört mer långtgående kontroller för att säkerställa att den som begär utbyte faktiskt har sin permanenta bosättning i Sverige.
- infört förstärkta kontroller i de fall där det körkort man vill byta in har ett utfärdandedatum som ligger förhållandevis nära i tiden.
- sett över möjligheten att göra en polisanmälan utifrån indikationerna på misstänkt körkortsturism. Det finns dock inget som pekar på att brott begåtts i Sverige och därmed faller möjligheten.
- analyserat utfall i EU-domstolen där andra länder prövat frågor om bosättning. Domstolens utfall måste Sverige förhålla sig till.
- sökt utökad dialog med körkortsmyndigheter i andra länder.
Transportstyrelsen har sedan en tid arbetat med en omfattande analys av inkomna ansökningar. Syftet är att ta fram ett underlag som ger en tydlig nulägesbild. Underlaget kan komma att utgöra grund för att myndigheten hemställer till regeringen om en lagändring för att få möjlighet att neka utbyte om körkortet utfärdats i ett utomeuropeiskt land.
– Det är angeläget för oss att få en bättre bild av situationen. När vi väl har det kan vi gå vidare och bedöma vilket nästa lämpliga steg är, säger Katarina Fröberg, avdelningsdirektör vid Transportstyrelsen.
Byta ut körkort från länder inom EES
Återkallar körkort utfärdat på felaktig grund
Sedan 2013 har Transportstyrelsen rätt att återkalla körkort, om det i efterhand visar sig att det svenska körkortet utfärdats på felaktiga grunder. Det är en återkallelsepunkt som bland annat tillämpas i fall där en person byter in ett utomeuropeiskt körkort i ett EU/EES-land som i sin tur byts in till ett svenskt körkort, och det i efterhand visar sig att det ursprungliga utomeuropeiska körkortet var en förfalskning.
Under 2023 återkallade Transportstyrelsen 14 körkort under återkallelsepunkt 9 – hinder fanns för utfärdande av körkort.
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum