RödGrön Ledning i Västra Götaland

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården

Dela

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. 
– Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.  

Sjukhusen har under året signalerat att de sammanlagt har ekonomiska utmaningar på tre miljarder kopplade till kostnader för ökade pensionskostnader, inflation och låg kronkurs. Därför är Rödgrön lednings förslag att tillåta sjukhusförvaltningarna att gå med underskott för 2024.  
- Koncernkontoret gör bedömningen att sjukhusens ekonomiska situation är värre än på många år och även om de lyckas genomföra delar av de åtgärder som beskrivs i deras budgetar, kommer ett betydande underskott redovisas för 2024. Dagens beslut innebär att sjukhusen fortsatt måste jobba med att bryta kostnadsutvecklingen, men där ledningen redan nu kan ge besked om nära två miljarder för att täcka delar av de underskott som är oundvikliga, säger gruppledare Carina Örgård (V).  

Den 9 april beslutar regionfullmäktige om tillskottet.  
– Det här beslutet är viktigt för att undvika kortsiktiga sparåtgärder och neddragningar på grund av yttre faktorer, vilket hade drabbat patienter och medarbetare. Genom vårt initiativ nu mildrar vi som ledning den tillfälliga ekonomiska krisen och ger sjukhusen bättre förutsättningar att nå en ekonomi och verksamhet i balans, säger gruppledare Madeleine Jonsson (Mp).   

I tabellen nedan syns vilket underskott varje sjukhusförvaltning tillåts göra enligt Rödgrön lednings fördelning, samt hur sektorsbidragen från regeringen fördelas. De två miljarderna täcker dock inte hela underskottet, och ledningen är tydlig med att arbetet med att nå en ekonomi och verksamhet i balans behöver fortsätta under 2024.  

Sahlgrenska Universitetssjukhus, sektorsbidrag: 438 mnkr, tillåtet underskott: 477 mnkr 

NU- sjukvården, sektorsbidrag: 151 mnkr, tillåtet underskott: 164 mnkr 

Södra Älvsborgs sjukhus, sektorsbidrag: 114 mnkr, tillåtet underskott: 124 mnkr 

Skaraborgs sjukhus, sektorsbidrag: 131 mnkr, tillåtet underskott: 143 mnkr 

Sjukhusen i Väster, sektorsbidrag: 86 mnkr, tillåtet underskott: 94 mnkr 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Carina Örgård (V)
Carina Örgård (V)
Ladda ned bild
Madeleine Jonsson (Mp)
Madeleine Jonsson (Mp)
Ladda ned bild
Helen Eliasson (S)
Helen Eliasson (S)
Ladda ned bild

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet26.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet. - Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye