Plan International Sverige

Plan International inleder samarbete med Lidingö Girls Cup

Dela

IFK Lidingö FK startade fotbollsturneringen Lidingö Girls Cup, med ambitionen att arrangera den bästa turneringen under året för flickor 11–15 år, både på och vid sidan av planen. Nu inleder barnrättsorganisationen Plan International ett samarbete med Lidingö Girls Cup i syfte att stärka flickors rättigheter och bidra till en mer jämställd värld.

Lidingö Girls Cup
Lidingö Girls Cup

– För oss är det tydligt att fotboll berör flera rättigheter för flickor: Rätten till fritid. Rätten till sin kropp, till god fysisk hälsa och mentalt välmående. Idrott skapar förutsättningar för flickors utveckling. Där tror vi att vi tillsammans med IFK Lidingö FK har mycket att bidra med, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

I Plan Internationals globala arbete används idrott återkommande som en plattform för social förändring, särskilt jämställdhet, och erbjuder möjligheten att utmana och bekämpa stereotyper som hindrar full deltagande för flickor inom idrott och samhället.

– Idrott engagerar, är sammanhang där flickor ofta skaffar vänner för livet, och kan bidra till en känsla av att ingenting är omöjligt. Vi stöttar flickors rättigheter på och utanför planen, Alla flickor har rätt att följa sina drömmar, göra det de själva mår bra av och brinner för, fortsätter Mariann.

IFK Lidingö FK är en av Sverige och Europas största föreningar med ca 3 200 spelare varav ca 900 är tjejer. Föreningen strävar efter att så många som möjligt ska hitta glädje i fotbollen och fortsätta spela långt upp i åldrarna.

– På tjejsidan har det historiskt sett varit svårt att få tjejerna att hänga kvar och fortsätta spela fotboll i samband med pubertet och tonår. Som en del i en satsning att få fler att fortsätta med sin idrott längre upp i åldrarna så har föreningen bland annat anordnat föreläsningar kring mens, pubertet och psykisk hälsa, berättar Jörgen Krüger Akademikoordinator Flick samt ansvarig för Lidingö Girls Cup.

Lidingö Girls Cup går av stapeln för andra året i rad, den 25–27 oktober, och beräknas locka minst 80 lag flickor U11-U15.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Krüger, Akademikoordinator Flick samt ansvarig för Lidingö Girls Cup.
Jörgen Krüger, Akademikoordinator Flick samt ansvarig för Lidingö Girls Cup.
Ladda ned bild
Vi spelar för flickors framtid
Plan International Sverige
Ladda ned bild
Lidingö Girls Cup
Lidingö Girls Cup
Ladda ned bild
Lidingö Girls Cup
Lidingö Girls Cup
Ladda ned bild
Mariann Eriksson, Plan International Sveriges generalsekreterare
Mariann Eriksson, Plan International Sveriges generalsekreterare
Ladda ned bild

Länkar

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 80 länder. Vi arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Clas Ohlson Foundation förlänger sitt partnerskap med Plan International och stöttar utbildningsprojekt i Nigeria25.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Clas Ohlson Foundations syfte är bland annat att främja utbildning och hjälpa människor i nöd. Sedan 2020 har stiftelsen stöttat Plan Internationals humanitära arbete med utbildning för flickor i flyktinglägret i Minawao i norra Kamerun. Nu förlängs samarbetet och stödet riktas denna gång till Plan Internationals arbete för barns rätt till utbildning i Nigeria.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye