Bookmark Förlag

Krigshistoriepodden bokdebuterar med sågning av ryska krigsmakten

Dela

Krigshistoriepodden är en av Sveriges mest populära fristående podcasts med tusentals hängivna lyssnare varje vecka. Nu debuterar trion bakom podden med boken Rysslands militära fuck-ups, en initierad och humoristisk analys av den vodka-osande soppa som uppstår när Ryssland bedriver krig.

Rysslands militära fuck-ups släpps den 8 april.
Rysslands militära fuck-ups släpps den 8 april.

Krigshistoriepodden påbörjades 2020 eftersom Per Wallin, Mattis Bergwall och Fredrik Hagelin saknade en historiepodcast som inte tog sig själv på så stort allvar. Något som motsvarade deras egna uppsluppna diskussioner om lata generaler, omöjliga operationer och historiskt ”avgörande” ögonblick. Ryssland var ett självklart diskussionsämne redan från start. Men den 24 februari 2022 kastades världens till ytan största land rakt in i det globala strålkastarljuset och poddens lyssningar dubblerades över en natt:

”Invasionen av Ukraina tror vi ändrade något fundamentalt i civila svenskars relation till krig, och skapade ett starkt behov av att försöka förstå sig på vad det innebär. Där är ju historia toppen som verktyg. Poddens utgångspunkt är att krig i grunden är ett absurt fenomen, vi slutar aldrig fascineras av det”, säger författarna.

Balanserandes mellan humor och allvar lotsas vi i boken genom Rysslands senaste hundra år av misslyckad militärhistoria: från första världskriget till det pågående Ukrainakriget. Att bedriva krig är svårt av många anledningar. Det kräver resurser, logistik, duktiga soldater och ett motiverande ledarskap. Men varför har just Ryssland gång på gång misslyckats i de krig de deltagit i?

”Boken ger en initierad inblick i både de militärhistoriska och politiska faktorerna som ligger till grund för Rysslands krigsinsatser genom åren”, säger förläggare Louise Eriksson. ”Samtidigt skrattar man ofta högt genom läsningen då den på ett unikt vis blandar dessa blytunga ämnen med en lättsam ton.”

Rysslands militära fuck-ups presenterar Krigshistoriepodden flera exempel på systemfel och misslyckanden under Rysslands tid som stormakt och analyserar vad som kan ligga bakom. Författarna hittar en del av svaret i den statligt finansierade vodka-kulturen, den ryska soldatutbildningen som lämnar mycket att önska och naturligtvis i den väl etablerade korruptionen som återfinns i alla delar av det ryska samhället.

Rysslands militära fuck-ups släpps på Bookmark förlag den 8 april.

För intervjuförfrågningar och mer information, vänligen kontakta:
Malin Weisby Kratz
Weisby Kratz Kommunikation
malin@weisbykratzkommunikation.se
073-614 09 81

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Mattis Bergwall & Per Wallin
Mattis Bergwall & Per Wallin
Ladda ned bild
Mattis Bergwall & Per Wallin
Mattis Bergwall & Per Wallin
Ladda ned bild
Mattis Bergwall & Per Wallin
Mattis Bergwall & Per Wallin
Ladda ned bild
Mattis Bergwall & Per Wallin
Mattis Bergwall & Per Wallin
Ladda ned bild

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

Lauren Groff följer upp Matrix med modern Robinson Crusoe24.4.2024 13:56:29 CEST | Pressmeddelande

I dag släpps Den vilda flykten på svenska. Boken utspelar sig under tidigt 1600-tal och är en fristående fortsättning på medeltidsskildringen Matrix. Författaren Lauren Groff har utnämnts till en av de bästa författarna i sin generation, tilldelats över ett tjugotal prestigefyllda priser och i år listats som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Hennes nya bok är en poetisk äventyrshistoria med många kommentarer till vår samtid.

Ny bladvändare av Tiktok-fenomenet Taylor Jenkins Reid18.4.2024 10:17:14 CEST | Pressmeddelande

Idag släpps Carrie Soto är tillbaka av Taylor Jenkins Reid på svenska. Det är den fjärde boken i samma värld som inleddes med Evelyn Hugos sju äkta män. New York Times-bästsäljaren som utnämnts till en av årets bästa böcker av flera amerikanska källor är en spännande och underhållande hyllning till starka och ambitiösa kvinnor, samtidigt som den gör upp med orättvisor inom sportvärlden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye