Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Efter beslut från HMK – hyrorna klara för Stubos hyresgäster

Dela

Nu är 2024 års hyror klara för Stubos hyresgäster. Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär att hyrorna hos Ulricehamns kommunala bostadsbolag höjs med 5,6 procent i snitt, retroaktivt från 1 februari i år.

Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen Inga restriktioner

I december presenterade Stubo ett krav på 10,63 procent i hyreshöjning och förhandlingarna med Hyresgästföreningen drog i gång. Efter tre sittningar valde Stubo att stranda förhandlingarna och söka medlingshjälp av Hyresmarknadskommittén (HMK). När tvistlösningsorganet inte kunde lämna ett medlingsbud föredrog Stubo att låta HMK besluta om 2024 års hyror.

– Det är positivt att HMK tog hänsyn till våra invändningar. Beslutet ligger närmare vårt sista motbud än Stubos krav. Men för hyresgästernas borde vi ha kunnat komma överens vid det lokala förhandlingsbordet. Vi har landat lokala överenskommelser i en klar majoritet av alla förhandlingarna så det går att komma överens, säger Abdukadir Abdulle, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

– Vi flaggar alltid för att de största förlorarna på strandningar är hyresgästerna i och med att förhandlingen då drar ut på tiden. Nu blir det tre månaders retroaktiva höjningar vilket blir jättetufft för många, förklarar Abdukadir Abdulle.

För en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs hyran med 337 kronor vilket är en halvering av Stubos ursprungliga krav på 661 kronor.

Även förra året strandade Stubo hyresförhandlingarna. Deras utgångsbud inför 2023 låg på 9,5 procent men HMK beslutade om en höjning på 4,4 procent.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 51 privata fastighetsägare i Uddevalla och Lysekil10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Uddevalla och Lysekil som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 516 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Skiljeman har bestämt hyrorna för 1 050 hyreshushåll i Alingsås3.4.2024 15:43:10 CEST | Pressmeddelande

Efter att branschorganisationen Fastighetsägarna GFR avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024 som parterna är tvungna att följa. Rekommendationen innebär en hyreshöjning på 5,7 procent från den 1 januari för 1 050 hyreshushåll. Fastighetsägarna GFR representerar 36 hyresvärdar och krävde höjningar på 12 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye