Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Förhandlingen om Edethus nya hyror är klar

Dela

Nu är hyresförhandlingen mellan Edethus och Hyresgästföreningen klar. Uppgörelsen innebär att hyrorna höjs med 5,1 procent i genomsnitt från den 1 april vilket är en sänkning av bostadsbolagets ursprungliga krav på 9,5 procent.

Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgästföreningen Inga restriktioner

När förhandlingarna startade stod parterna långt ifrån varandra. Kommunägda Edethus presenterade ett historiskt högt krav på 9,5 procent med hänvisning till ökade kostnader. Hyresgästföreningen, som i förhandlingen representerade de 283 hyreshushållen, ansåg att kravet var oskäligt högt. När avtalet nu är undertecknat, stannar årets hyreshöjning på 5,1 procent i genomsnitt.

– Det här är en hög hyreshöjning som kommer vara kännbar för hyresgästerna. Men vi har inte gått med på något som var högre än nödvändigt och uppgörelsen ligger långt under kravet på 9,5 procent, säger Sophia Fors, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

Höjningen varierar mellan 4,8 och 5,9 procent beroende på vilken fastighet man bor i. De flesta får en höjning på 4,9 procent för kallhyra och 5,4 procent om värmen ingår i hyran.

Förhandlingsresultatet innebär att hyran för en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs med 296 kronor i stället för 551 kronor som var bolagets ursprungliga krav.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 51 privata fastighetsägare i Uddevalla och Lysekil10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Uddevalla och Lysekil som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 516 hushåll som berörs av förhandlingarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye