Svenska Orienteringsförbundet

Landslagets Sara Hagström om nya operationen

Dela

Efter en succésäsong ifjol med EM-guld och O-Ringenseger börjar året som en mardröm. Först fotoperation. Nu ryggoperation. För landslagets och IFK Göteborgs Sara Hagström väntar en vår full med rehab. "Det är väldigt skönt att det finns en lösning på det, så jag känner att jag är positiv ändå."

Sara spurtar i mål som europamästare i sprintorientering i Verona, Italien
Sara spurtar i mål som europamästare i sprintorientering i Verona, Italien Hugo Mattsson

För en dryg månad sedan genomgick Sara Hagström en fotoperation och nu är det dags igen, denna gång för diskbråck i ryggen. I ett och ett halvt år har Sara Hagström känt smärta som drar ner i baksida lår, men i början av december 2023 blev smärtan för mycket. Under ett löppass stack det till i ena sidan av benet och hon sökte svar hos sjukvården.

– Läkarna trodde att det var en disk som hade brustit och vätskan som är inuti rann ut och tryckte på nerven. Den tidigare smärtan har jag nog fått från en buktning som tryckt mot nerverna utan att ha varit helt sönder, säger Sara Hagström, dagen innan operationen.

Hur gick tankarna inför operationen?
– Först och främst ska det bli väldigt skönt att inte ha ont längre, förhoppningsvis. Det är väl det jag ser fram emot mest, att få en vardag som inte påverkas hela tiden av smärtan, säger Hagström och fortsätter:

– Men sedan är det ju lite nervöst med operation. Det är ju inte bara att göra en sån, det ska ju verkligen vara en sista utväg och det känner jag nu att det är. Det är väldigt skönt att det finns en lösning på det, så jag känner att jag är positiv ändå.

Hur ser du på möjligheten till VM och EM i år?
– Jag räknade ut att det är exakt 100 dagar till VM från operationen. Och på pappret så är det ju möjligt att stå på start till VM och när jag insåg det så kände jag mig ändå väldigt motiverad till att komma tillbaka till det, berättar Hagström och fortsätter:

– Sedan finns det ju väldigt många grejer som kommer kunna gå snett längs med vägen, att man får ta ett steg tillbaka i rehaben och just att det är sprint med mycket start och stopp och snabbhet gör ju att det kanske inte riktigt är till min fördel.

När vi pratar med Sara Hagström efter operationen så har allt gått bra, även om det tog längre tid än väntat.

– De fick göra två snitt och jag blev orolig att rehabtiden skulle förlängas, men det gjorde den inte. Läkaren sa att jag kan börja springa lite redan om en månad, men jag vågar inte ta ut något i förväg, säger Hagström.

Kontakter

Bilder

Sara spurtar i mål som europamästare i sprintorientering i Verona, Italien
Sara spurtar i mål som europamästare i sprintorientering i Verona, Italien
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye