RödGrön Ledning i Västra Götaland

Rödgrön ledning agerar för de som väntat länge på vård

Dela

I Västra Götalandsregionen har ett antal patienter stått i kö till vård i flera år utan att erbjudas tid. Nu tar Rödgrön Ledning initiativ för att dessa personer ska få vård.  
- Vi kan aldrig acceptera att det finns de som behöver vänta flera år på att få den vård som de har rätt till, säger My Alnebratt (S) ordförande i Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden (OSN).

Västra Götalandsregionen har under lång tid prioriterat att korta köerna till operation och behandling för att öka tillgängligheten för invånarna. Detta har lett till att regionen kunnat uppvisat bättre siffror när man mäter andelen patienter som får vård inom vårdgarantin, men inte nödvändigtvis att den som väntat längst har fått vård.  
 
Insatserna för att korta köer har bland annat skett genom att köpa extern vård av privata aktörer utanför sjukhusen. Dessa aktörer tar sig inte an patienter med större vårdbehov, vilket lett till att de som har behov av enklare ingrepp har haft lättare att få tid jämfört med de som behöver större ingrepp. De som har störst behov av vård har alltså i vissa fall blivit de som fått vänta längst på sin vård.  
- Därför behöver vi ta ett större ansvar för att säkerställa att de som väntat allra längst äntligen ska få den operation eller behandling som de behöver. Vi föreslår därför en regional handlingsplan för att komma till rätta med problemen och säkerställa att de som störst behov också får vård först. Det kan till exempel handla om att flytta patienter mellan olika sjukhus i regionen, eller bygga upp ett regionalt center med särskilt fokus på de som väntat längst, säger My Alnebratt (S) ordförande i OSN.  

Rödgrön Ledning tar nu initiativ för att dessa personer ska få tid snabbare. Hälso- och sjukvårdslagens princip om att behovet ska styra prioriteringen av vem som blir erbjuden vård först. Rödgrön Lednings förslag innebär en regional handlingsplan, så att de kan erbjudas den operation eller behandling de väntar på, oavsett var i regionen man bor.  

Beslut tas på sammanträdet den 3 maj.  

Kontakter

Bilder

My Alnebratt (S)
My Alnebratt (S)
Ladda ned bild

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet26.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet. - Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

Rödgrön ledning skjuter till 2 miljarder extra till sjukvården18.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Efter förra veckans besked att regeringen bara skjuter till en fjärdedel av de statsbidrag som regionerna behöver för att upprätthålla vården, tar nu Rödgrön ledning eget initiativ. - Vi har väntat in beskedet om statsbidrag, men måste nu skjuta till mer resurser till hälso- och sjukvården. Rödgrön ledning föreslår totalt två miljarder kronor extra för att kunna möta de stora underskott som sjukhusen och utförarstyrelserna står inför, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye