Norrköpings kommun

Ny enhet ska arbeta brottsförebyggande med unga

Dela

Genom tidigare insatser, mer resurser och ökad närvaro bland unga i Norrköping förstärks arbetet med att förhindra att individer hamnar i kriminalitet eller återfaller i brott. På socialkontoret bildas Enheten för social brottsprevention, som kommer att jobba kommunövergripande.

Från vänster: Susanna Karlqvist, socialdirektör, Anna Selander, kommundirektör, Monica Holtstad (L), socialnämndens ordförande och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Från vänster: Susanna Karlqvist, socialdirektör, Anna Selander, kommundirektör, Monica Holtstad (L), socialnämndens ordförande och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enheten startar den 1 juni och är ett resultat av två faktorer:

  • Politiska prioriteringar inom Norrköpings kommun där pengar omfördelas inom socialnämnden.
  • Att Sveriges kommuner sedan den 1 juli 2023 har ett utökat lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Med detta följer ett långsiktigt stadsbidrag på 21 kronor per invånare som Norrköpings kommun nu väljer att lägga på den nya enheten och operativt trygghetsskapande arbete.

– Det här är viktigt och bra för hela Norrköping och jag är stolt över att socialnämnden vågar göra de här prioriteringarna. Vi ser att behovet har varit större än vad vi kunnat möta under lång tid, inte minst med fokus på våra unga, och nu får vi möjlighet att göra det utifrån politiska prioriteringar och statsbidrag, säger Monica Holtstad, (L), ordförande i socialnämnden.

Enheten för social brottsprevention byggs med särskild kompetens som motsvarar 17 årsarbetare och innebär förstärkningar på flera funktioner. Metoden EST (effektiv samverkan för trygghet) är en viktig hörnsten som anger riktningen. De tre starkaste skyddsfaktorerna för ungdomar är en fungerande skolgång, stärkt föräldraskap och en meningsfull fritid och alla tre områden stärks nu upp med den nya enheten.

– ­Vi är jättestolta och glada över att vi kan presentera den här lösningen, vi vet att det kommer att göra skillnad. Nu får vi muskler att möta upp behoven hos dem vi är till för än mer proaktivt och flexibelt. Vi behöver vara lättillgängliga och ute på plats för att möta upp de unga där de är och där det finns oroligheter. Men framför allt kan vi göra skillnad med mer tidiga och förebyggande insatser för att stärka skyddsfaktorerna för de unga, säger Susanna Karlqvist, socialdirektör.

Det operativa arbetet sker genom socialkontoret, men omfattar hela kommunen och dess verksamheter. Enheten tar också höjd inför den kommande nya socialtjänstlagen som beräknas träda i kraft i juli 2025. I den understryks barnperspektivet och att kommunerna får möjlighet att göra insatser utan behovsprövning. Till enheten för social brottsprevention knyts också en resurs från trygghet och säkerhetsavdelningen för att hålla ihop det strategiska arbetet.

Kontakt:
Monica Holtstad (L)
Titel: ordförande socialnämnden
Telefon: 0707-75 31 34

Susanna Karlqvist
Titel: socialdirektör
Telefon: 011-15 23 79

___________________________________________________________________

Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig
Telefon: 0730-20 17 18

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i bemötande anmäls enligt lex Sarah25.4.2024 09:12:42 CEST | Pressmeddelande

Vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun anmäler en händelse gällande ett allvarligt missförhållande. En medarbetare har utsatt en brukare för fysiskt kränkande behandling. Händelsen har inträffat i en bostad med särskild service enligt LSS i Norrköpings kommun, och den bedöms av vård- och omsorgskontoret som ett missförhållande och anmäls till Inspektion för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye