Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Tvåårig hyresuppgörelse för 1 600 hushåll hos Västerstaden

Dela

Hyresgästföreningen och privata hyresvärden Västerstaden har träffat en tvåårig överenskommelse som gäller för 2023 och 2024. Majoriteten av de omkring 1 600 hushållen får en hyreshöjning på i genomsnitt 8,75 procent från den 1 maj.

Lashkar Salah, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Lashkar Salah, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Bakgrunden är att privata hyresvärden Västerstaden för både 2023 och 2024 krävde höga hyreshöjningar som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera på grund av hyresgästernas ekonomiskt pressade situation. 2023 var kravet 6 procent och 2024 var kravet 12 procent. Vid båda årsförhandlingarna lämnade Västerstaden förhandlingsbordet och skickade istället ut hyresavier till sina hyresgäster med en ny oförhandlad hyra, så kallad direktavisering.

Efter att ha återupptagit förhandlingarna under våren har Hyresgästföreningen och Västerstaden nu slutligen kommit överens om nya hyror för de två senaste åren, 2023 och 2024. Hyreshöjningen gäller från 1 maj i år och omfattar totalt omkring 1 600 hushåll.

Den tvååriga uppgörelse som träffats innebär en hyreshöjning där majoriteten av Västerstadens fastigheter får en höjning som varierar mellan 5,6–9,0 procent utifrån faktorer som kvalitet och hyresnivå. Undantaget är nyproducerade lägenheter som får en höjning på 4,5 procent. De hyresgäster som accepterat Västerstadens oförhandlade hyreskrav för 2023 och 2024 kommer att få sin hyresnivå justerad enligt den överenskommelse som träffats. Ingen hyresgäst kommer få en hyreshöjning som är mer än 9 procent över de två åren.

– Det är en hög hyreshöjning som kommer att vara tuff för många hyresgäster som redan är ekonomiskt pressade. Det är klart att vi inte är nöjda. Men vi är trygga med att det här är den bästa överenskommelsen vi kunde göra för hyresgästerna just nu, säger Lashkar Salah, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Förhandlingarna om årets hyresnivåer har varit tuffa. De har präglats av det ansträngda ekonomiska läget och kraven från fastighetsägarna har varit rekordhöga.

– Många hyresgäster har uttryckt oro över de höga kraven, så det är positivt att vi har kunnat komma överens lokalt på en nivå som är betydligt lägre än kraven för både 2023 och 2024 som tillsammans hamnade på 18 procent. Det är också positivt att de hyresgäster som inte accepterat Västerstadens tidigare krav inte får någon retroaktiv höjning, säger Lashkar Salah.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Bilder

Lashkar Salah, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Lashkar Salah, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Ladda ned bild

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye