Kommunal

Kommunal strandar förhandlingarna med SKR och Sobona

Dela

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona har strandat. Kommunal har idag sagt nej till motpartens slutbud.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där en hygienfaktor är att utbetalning av ny lön ska ske i tid.  Vi har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet.

Motparten har inte kunnat presentera en helhet som Kommunal kunnat acceptera, utan i stället lagt försämringar på bordet.

– Sverige är mitt inne i ett tufft ekonomiskt läge där vi ser att både de ekonomiska förutsättningarna och arbetsmiljön försämras för medlemmarna i Kommunal. Att i ett sådant läge inte kunna vara en pragmatisk förhandlingspart tycker jag är uppseendeväckande, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

– Det borde vara en självklarhet att löneökningarna ska hanteras skyndsamt. Vi kan inte acceptera att medlemmarna ska låna ut sina pengar till kommuner och regioner som inte börjar betala ut nya löner i tid. Det får vara slut på arbetsgivarnas nonchalans gentemot medlemmarna i Kommunal, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Motparten har också lagt fram ett bud som riskerar att äventyra dygnsvilan för stora medlemsgrupper inom vård och omsorg utan att det löser de problem med schemaläggningen som finns inom räddningstjänsten.

– SKR och Sobona har valt att sätta på sig skygglappar och inte se vilka långsiktiga lösningar som behövs. I stället väljer de att äventyra räddningstjänstens livsviktiga funktion i en orolig tid, och det är inget annat än oansvarigt, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Kommunal vill alltid hitta lösningar vid förhandlingsbordet men SKR har meddelat att detta är deras slutbud, ett bud som Kommunal inte kan acceptera. Detta har vi idag meddelat motparten. Vi ska nu utvärdera situationen och återkommer inom kort med vad nästa steg blir.

Mer information finns på kommunal.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye