Utökade kontroller och begränsade förskottsutbetalningar ska minska risken för felaktiga studiestödsutbetalningar till utlandsstuderande
CSN presenterar nu rapporten från regeringsuppdraget om att minska felaktiga utbetalningar för utlandsstuderande. Ökad kunskap hos studiemedelstagarna, begränsningar av förskottsutbetalningar och fortsatt utveckling av egna kontrollsystem beskrivs som några av åtgärderna.
I december fick CSN i uppdrag av regeringen att se över vilka åtgärder som kan vidtas för att minska risken för felaktiga utbetalningar och bidragsbrott hos utlandsstuderande, inom ramen för nuvarande lag och förordning. CSN redovisar nu rapporten på uppdraget.
– De felaktiga utbetalningarna av studiemedel uppgår till en procent av allt utbetalt studiemedel per år, som är cirka 40 miljarder kronor. Majoriteten av felen beror på oavsiktliga fel av den studerande. För studerande i Sverige har CSN jobbat med att öka kunskapen hos studiemedelstagarna om skyldigheter och rättigheter, vilket har fungerat bra. Vi ska nu se om vi kan göra samma hos utlandsstuderande och därmed få fler att göra rätt, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.
Större förskottsutbetalningar kan begränsas
I uppdraget ingick att försöka begränsa förskottsutbetalningen av studiemedel. CSN kommer därför att se över möjligheterna att förbättra samarbetet med utländska skolor.
– En del utlandsstuderande kan behöva betala stora engångssummor av exempelvis terminsavgifter i förskott till skolan. Om svenska studerande istället kunde få avbetalningsplaner hade CSN inte behövt betala ut stora summor i exempelvis merkostnadslån. Kan våra kontakter med utländska skolor förbättras kan vi föra en dialog om delbetalning är en möjlighet. Skolorna kan också i större utsträckning meddela CSN om något inte står rätt till, säger Joacim Strömblad.
Utöver detta kommer CSN också utreda om ändringar i föreskrifter så att förskottsutbetalningar kan begränsas till som mest en termin istället för två.
Utökat informationsutbyte välkomnas
En mindre mängd av de felaktiga utbetalningarna görs till personer med avsikt att begå brott. Ett förbättrat kontrollsystem och ökad kunskap om de som söker och får studiemedel skulle göra arbetet bättre, i synnerhet i samverkan med andra myndigheter.
– CSN har ett bra kontrollarbete och vi gör årligen en mängd polisanmälningar. Kontrollarbetet kommer att förstärkas ytterligare i och med samarbetet med nya Utbetalningsmyndigheten som kommer kunna lämna underrättelser till CSN. CSN utvecklar även ett samarbete med Polisen och Åklagarmyndigheten för att öka uppklaringsprocenten för de misstänkta bidragsbrott som CSN anmäler. Vi ser också positivt på det lagförslag som nyligen presenterades om utökade möjligheter för myndigheter att utbyta information. Om en annan myndighet får kännedom om att en studerande som har studiemedel för utlandsstudier inte studerar utan befinner sig på plats i Sverige, kommer den myndigheten till exempel att kunna meddela CSN om det. Det skulle göra oss bättre, säger Henrik Strömberg Croné, utredare på CSN.
De åtgärder som vidtas bedöms inte påverka svenskars val att studera utomlands i någon större utsträckning.
– Sverige har ett av världens mest generösa studiestödssystem där målet är att göra studier möjligt. Det är därför viktigt att åtgärder för att förhindra felaktiga utbetalningar utformas på ett sätt som inte samtidigt innebär att stora grupper stängs ute från möjligheterna att studera utomlands, säger Henrik Strömberg Croné.
Nyckelord
Kontakter
Joacim StrömbladUtredare på CSN:s rättsavdelning
Tel:046-19 66 93Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Studier och arbete kan vara en bra kombination18.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio högskolestuderande med studiemedel arbetar vid sidan studierna. Huvudanledningen? Studiemedlet anses inte vara tillräckligt. Men studier och arbete kan vara en ganska bra kombination. Studerande som arbetar i lagom omfattning presterar nämligen bättre än de som jobbar både mycket och lite.
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar9.12.2024 08:19:13 CET | Pressmeddelande
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande3.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum