Kommunal

Kommunal varslar om strejk

Dela

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona strandades av Kommunal i fredags, den 5 april. Nu varslar Kommunal om konflikt som bryter ut den 18 april klockan 07:00.

Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden. Malin Ragnegård, förbundsordförande. Johan Ingelskog, avtalssekreterare. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Om parterna inte kommer överens innan den 18 april klockan 07:00 läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Varslen innefattar även en nyanställningsblockad, samt mer- och övertidsblockad i ett antal kommuner, även dessa börjar gälla den 18 april klockan 07:00.   

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.   

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå.  

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.

– Sverige har nu gått med i Nato, en stor förändring som kommer ställa nya krav på svensk räddningstjänst. Vi har velat diskutera branschens förutsättningar med motparten för att stärka svensk beredskap i en orolig tid. I stället har de satt på sig skygglappar och vill inte se vilka långsiktiga lösningar som behövs för att trygga räddningstjänsten, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Fakta om Kommunals varsel:   

Varslen berör anställda i kommuner, regioner och Sobonaföretag. Totalt arbetar det cirka 550 000 anställda på avtalsområdena.    

Berörda yrkesgrupper Kommunal organiserar är bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvård och renhållningsarbetare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.   

För att se vilka arbetsplatser som tas ut i strejk besök Kommunal.se.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye