Svenska kyrkan / Härnösands stift

Inbjudan till hearing inför biskopsvalet

Dela

Tisdag 16 april finns möjlighet att möta Härnösands stifts sju biskopskandidater vid en offentlig utfrågning på Storsjöteatern i Östersund. Media är välkomna att följa utfrågningen som inleds klockan 9 och pågår under hela dagen. Klockan 12 finns möjlighet till en kort pressträff på Storsjöteatern, då det är möjligt att ta bilder och ställa egna frågor till biskopskandidaterna.

Hösten 2024 går biskop Eva Nordung-Byström i pension. Det innebär att det ska väljas en ny biskop för Härnösands stift. De röstberättigade har sju kandidater att välja mellan.

Alla biskopskandidater är på plats för hearingen i Östersund den 16 april. Media som vill möta kandidaterna i samband med lunchpaus klockan 12.00, ombeds meddela undertecknad pressekreterare dagen innan. Meddela måndag 15 april till kajsa.aslin@svenskakyrkan.se alternativt 070-355 00 17.

Hearingen kan även följas via webbsändning på Härnösands stifts externwebb

Programbladet för hearingen bifogas här.

Fakta biskopsvalet

Den 22 april genomförs biskopsvalets första omgång. Om någon av kandidaterna då får mer än hälften av rösterna är valet avgjort. I annat fall genomförs en andra valomgång den 14 maj med de två kandidater som fick flest röster.

Rätt att rösta i biskopsvalet har anställda som präster och diakoner i Härnösands stifts församlingar och på stiftskansliet, samt lika många elektorer som utses av församlingarnas fullmäktige. Till det kommer stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter. Tillsammans är det närmare 400 personer.

Härnösands stifts nuvarande biskop Eva Nordung-Byström går i pension i september, efter närmare tio år på posten.

Fakta biskopskandidaterna

Sju präster kandiderar till uppdraget som biskop i Härnösands stift.
Boel Hössjer Sundman, 55 år, stiftsprost och biskopsadjunkt i Stockholms stift, präst sedan 1993, bosatt i Uppsala.
Caroline Edlund, 50 år, församlingsherde i Edsbergs och Mosjö-Täby församlingar, kontraktsprost i Norra Närkes kontrakt, präst sedan 2003, bosatt i Örebro.
Göran Lundstedt, 56 år, stiftsadjunkt i Härnösands stift, redaktör för Svensk Kyrkotidning, präst sedan 2000, bosatt i Sundsvall.
Kenneth Nordgren, 57 år, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut, präst sedan 1992, bosatt i Uppsala.
Kent Nordin, 59 år, domprost i Härnösands stift, kontraktsprost i Ådalens kontrakt, präst sedan 1992, bosatt i Härnösand.
Teresia Derlén, 48 år, stiftsteolog och biskopsadjunkt i Västerås stift, präst sedan 2003, bosatt i Västerås.
Ulf Lindgren, 60 år, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling, präst sedan 2008, bosatt i Stockholm.

Kandidaterna presenteras mer på Härnösands stifts externwebb.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

(Foto för fri användning) Vem tar över biskopsstaven i Härnösands stift? Det avgörs senast 14 maj. Foto: Maria Eddebo Persson.
(Foto för fri användning) Vem tar över biskopsstaven i Härnösands stift? Det avgörs senast 14 maj. Foto: Maria Eddebo Persson.
Ladda ned bild

Dokument

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye