Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 51 privata fastighetsägare i Uddevalla och Lysekil

Dela

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Uddevalla och Lysekil som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 516 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Roshan Yigit, förhandlare Hyresgästföreningen
Roshan Yigit, förhandlare Hyresgästföreningen Inga restriktioner

- Hyresgästföreningens uppfattning är att tvistlösningsorgan likt skiljemannaförfaranden ska användas restriktivt. Vi är glada att en överenskommelse har kunnat nås efter medlingen. Det visar att förhandlingssystemet fungerar, säger Sophia Fors som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp i Lysekil.

Överenskommelsen, som träder i kraft 1 april, innebär att lägenheter med kallhyra höjs med 4,9 procent. Hyrorna där värmen ingår höjs med 5,35 procent i Uddevalla och 5,4 procent i Lysekil.
I Uddevalla finns det dessutom nyare lägenheter med så kallad presumtionshyra och där bli höjningen 3,26 procent. Inför förhandlingarna krävde Fastighetsägarna att hyrorna skulle höjas med 11,5 procent i båda kommunerna.

– 2024 är ett tufft år för hyresgästerna och vi har verkligen kämpat för att pressa kravet rejält. Någon chockhöjning på 11,5 procent skulle det aldrig kunna bli tal om, konstaterar Roshan Yigit, Hyresgästföreningens förhandlingsledare i Uddevalla.

Faktaruta:

Kommun

Antal fastighetsägare som Fastighetsägarna
GFR företräder

Antal hushåll som Hyresgästföreningen företräder

Krav

Överenskommen hyreshöjning

Färgelanda

                      1

                      6

11,0 %

            4,85 %

Lysekil

                   13

                 523

11,5 %

            4,90 - 5,40 %

Munkedal

                      6

                 208

11,5 %

            4,35 - 5,50 %

Sotenäs

                      5

                   98

12,0 %

            4,70 - 5,40 %

Strömstad

                      7

                 192

11,5 %

            3,26 - 5,35 %

Tanum

                      5

                 281

12,0 %

            4,80 - 5,35 %

Uddevalla

                   38

                 993

11,5 %

            3,26 - 5,35 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgästföreningen
Ladda ned bild

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye