Friends Agenda

Energiutblick - en ny podd om energifrågan

Dela

Friends Agenda producerar podden Energiutblick på uppdrag av Energimyndigheten. Den handlar om vår tids ödesfråga - energiomställningen. I podden Energiutblick får du en djupare inblick i de stora utmaningar och möjligheter vi står inför. 

Hittills har vi producerat tre avsnitt. Det första handlar om energisäkhert och hur förberedda vi är. Avsnitt två handlar om förvandlingen vi står inför med vår energisystem.

För att klara övergången från ett samhälle beroende av fossila bränslen till en elektrifierad och fossilfri ekonomi så behöver vi snabbt bygga ut vår produktion av fossilfri el. Bedömningen är att vårt elbehov kan vara dubbelt så högt redan 2035. I det senaste avsnittet "Energievangeliet" får vi lyssna på "Bredbands-Jesus" Jonas Birgersson om parallellerna mellan IT-boomen och dagens "energiboom".

Birgersson tycker att energibranschen kört fast i att tänka utifrån hur vårt nuvarande system fungerar och föreslår istället innovativa lösningar vägar att nå dit. Han tror att vi kan dra lärdomar ifrån det förra stora paradigmskiftet, internetboomen, i hur man bygger ett smartare, hållbarare och modernare energisystem.

Vi hör även Maria Westrin och Martin Johannson på Energimyndigheten som ger sin bild av vad som krävs av ett framtida fossilfritt energisystem.

Det är alltså förmodligen världens viktigaste podd. Välkommen att lyssna!

https://www.energimyndigheten.se/om-oss/energiutblick/energiutblick-podcast/

Följ Friends Agenda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friends Agenda

Årets första halvlek – demokratiseringskampanjer, poddmakeri och lägereldsreality21.5.2024 14:43:26 CEST | Nyheter

Första halvan av 2024 lider mot sitt slut. I backspegeln ser vi ett halvår präglat av en ängslig och prisstyrd marknad där vi tvingats lära oss nytt och se alternativa lösningar. Vad är AI och hur kan vi använda oss av det, hur fortsätter vi stärka och förverkliga den gröna omställningen, hur kan kommunikation fungera som ett demokratiseringsverktyg och vilka mediala uppdrag är viktiga i en splittrad tid?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye