Region Örebro län

Ny utbildning ska råda bot på förarbrist inom Serviceresor

Dela

Det råder stor brist på yrkesförare i Sverige. Så även i Örebro län. För att möta behovet har Region Örebro län tillsammans med Yrkesutbildningcenter, Örebro kommun, tagit fram en ny utbildning till servicereseförare. Utbildningens längd är 17 veckor och deltagarna som klarar de teoretiska- och praktiska proven får både taxikort och serviceförarcertifikat.

Länstrafiken Serviceresor

Örebro kommun är huvudman för utbildningen som genomförs i samverkan med Region Örebro län och utförare av serviceresor inom Länstrafiken. Utbildningen möjliggörs av statsbidrag och är en gymnasial yrkesutbildning för vuxna med språkstödjande insatser.

- Vi är väldigt glada för att samverka med Örebro kommun i den här frågan. De är proffs på yrkesförberedande utbildning och vi bidrar med vår kompetens inom förarcertifiering, berättar Nina Höijer, ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Örebro län.

Förhoppningen är att den riktade utbildningen ska göra jobbet som servicereseförare mer attraktivt och bidra till att säkerställa kompetensförsörjningen till ett samhällsviktigt uppdrag.

- För Örebro kommun är det värdefullt att kunna möjliggöra steg in i och ett kompetenslyft för en samhällsviktig yrkesgrupp. Det här är dessutom en bra satsning för människor i Örebro och i länet som har behov av serviceresor, säger kommunpolitiker Maria Haglund.

Örebro kommun bidrar med lärare och lokaler och Region Örebro län bidrar med praktikplats hos de trafikföretag som utför upphandlad trafik för regionens räkning. I ett första läge har kommunen tillsammans med regionen planerat för två kursstarter, en i augusti 2024 och en i januari 2025. Redan nu går det att ansöka till utbildningen via Örebro kommuns webbplats.

- Jag tycker att det här är ett exempel på när samverkan är som bäst. Tillsammans tar vi fram och genomför en utbildning med syfte att höja den sammantagna kompetensen i en yrkesgrupp och säkerställa kompetensförsörjningen till ett yrke som det är svårt att rekrytera medarbetare till, berättar Mikael Blom, rektor på Yrkesutbildningscenter i Örebro kommun.

En servicereseförare kör bland annat färdtjänst och sjukresor, men utför även andra typer av resor som exempelvis skolskjuts och närtrafik. I yrket krävs inte bara kunskap om specialfordon utrustade med hjälpmedel av olika slag. Föraren behöver även ha kunskap i att möta alla slags människor – barn, äldre, sjuka och personer med olika slags funktionsnedsättningar.

-  Därför genomgår studenterna vår förarcertifiering där service och bemötande är en del. Vi ser även till att delar i den yrkesförberedande utbildningen; brandutbildning, kurs i hjärt- och lungräddning, hantering av trappklättrare, bärstol och bår genomförs korrekt, berättar Klas Brynte, tillförordnad enhetschef för Länstrafiken Serviceresor i Region Örebro län.

- Den här utbildningen erbjuder möjlighet till ett varierande och viktigt jobb som är avgörande för en stor grupp människor i behov av transport på daglig basis. Det finns 16 studieplatser till förfogade, vi erbjuder praktik och chansen att få ett jobb efter avslutad utbildning är stor, avslutar Klas.

Mer information om utbildningen till servicereseförare på Örebro kommuns webbplats

Kontaktuppgifter
Klas Brynte, t.f. enhetschef Länstrafiken Serviceresor, Region Örebro län. Tfn: 019-602 07 49
klas.brynte@regionorebrolan.se  

Mikael Blom, rektor, Yrkesutbildningscenter, Örebro kommun. Tfn: 019-21 21 41
mikael.blom@orebro.se

Nina Höijer, regionråd och ordförande kollektivtrafiknämnden, Region Örebro län. Tfn: 019-602 74 23
nina.hoijer@regionorebrolan.se

Maria Haglund, kommunalråd och rotelansvarig för Samhälle och Arbetsmarknad, Örebro kommun.
Tfn: 019-21 55 21
maria.haglund@orebro.se

Nyckelord

Bilder

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye