Alecta

Fyra nya ledamöter föreslås till Alectas styrelse

Dela

Beredningsnämnden för Alecta föreslår att fyra nya ledamöter väljs till Alectas styrelse vid överstyrelsens möte den 25 april 2024.

De nya ledamöter som föreslås är Bo Kratz, Heléne Robson, Hans Fahlin och Viveka Strangert. Sex ledamöter föreslås för omval, inklusive nuvarande styrelseordförande Jan-Olof Jacke. Rekryteringsprocessen av en ny styrelseordförande fortsätter. 

– Beredningsnämnden föreslår fyra nya namn till Alectas styrelse, varav tre oberoende, som på olika sätt förstärker styrelsens kompetens och erfarenhet. De kan bidra till att fortsätta utveckla och stärka Alecta, säger Kenneth Bengtsson, ordförande i Alectas överstyrelse och sammankallande i Alectas beredningsnämnd.

Bo Kratz har arbetat med kapitalförvaltning på bland annat Conning, ABN AMRO och Northern Trust.

Heléne Robson är chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Hans Fahlin var kapitalförvaltningschef på Andra AP-fonden 2010 till 2022 och har även arbetat med kapitalförvaltning på bland annat Alfred Berg.

Viveka Strangert har arbetat med finansiella regelverk och compliance på bland annat KPMG, Swedbank och Skandia/Old Mutual.

Sex styrelseledamöter föreslås för omval.  

Styrelseordförande

Beredningsnämnden har bedömt att en adekvat rekryteringsprocess avseende ny styrelseordförande inte kan genomföras inför ordinarie överstyrelsemöte 2024 på grund av den begränsade tid som funnits sedan Carina Åkerström lämnade uppdraget som styrelseordförande. Jan-Olof Jacke har i egenskap av förste vice ordförande inträtt som styrelseordförande och detta fungerar enligt beredningsnämnden bedömning väl. Beredningsnämnden föreslår att Jan-Olof Jacke väljs till styrelseordförande för tiden fram till 2025 års ordinarie överstyrelsemöte, eller den tidigare tidpunkt då ny styrelseordförande har valts vid ett extra överstyrelsemöte.

Avsikten är att beredningsnämnden fortsätter rekryteringsprocessen för att finna en lämplig oberoende styrelseordförande.

Föreslagna övriga ledamöter

Beredningsnämnden föreslår att såsom ordinarie styrelseledamöter omväljs;

Marcus Dahlsten, Martin Fridolf, Markus Granlund, Elisabeth Sasse och Björn Oxhammar

samt nyväljs;

Bo Kratz, Heléne Robson, Hans Fahlin och Viveka Strangert.

Martin Linder har under året avgått av personliga skäl. Richard Malmborg, Magnus von Koch och Petra Hedengran har avböjt omval. 

Valen avser tiden fram till att 2025 års ordinarie överstyrelsemöte hållits.

För ytterligare information om överstyrelsemötet den 25 april, inklusive kallelse, utförligare presentation av föreslagna ledamöter och anmälan om deltagande för kunder gå till: https://www.alecta.se/om-alecta/om-oss/organisation/overstyrelse/overstyrelsemote-2024/  

Kontakter

Länkar

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar cirka 1250 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye